PREMIJERA NOVOG DOMAĆEG OSTVARENJA I PROMOCIJA KNJIGE NA FESTU: Prohujalo filmsko vreme

M. N. M.

28. 02. 2024. u 13:26

FILM o filmovima, čiji naziv vraća u neko prohujalo vreme u kome su se generacije filmoljubaca formirale, budući da je naslovljen rečju koja je sama po sebi svojevrsni vremeplov - "Videoteka", večeras će se naći pred publikom u sinepleksu Galerija, a u okviru selekcije "Gala" na 52. Festu.

ПРЕМИЈЕРА НОВОГ ДОМАЋЕГ ОСТВАРЕЊА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ НА ФЕСТУ: Прохујало филмско време

promo

Reč je o ostvarenju scenariste i reditelja Luke Bursaća, koji danas živi u Njujorku, a čiji je film Afterparty proglašen najboljim debijem na 46. Međunarodnom filmskom festivalu. Sudbinu "Videoteke" u bioskopima, posle Festa, Bursać ne zna, jer za film zainteresovanih distributera još nema.

Filmska priča o banditu koji nakon pokušaja pljačke noć provodi sakriven u napuštenom video-klubu, gledajući tri filma koji ga odvode u čudesne svetove prepune heroja, zlikovca i magije, u stvari je omnibus u kome pored muzičara i glumca Relje Popovića igraju i Igor Benčina, Tamara Isailović, Zoran Cvijanović, Miona Marković, Miloš Samolov i mnogi drugi.

Fest je u program svog ovogodišnjeg izdanja uvrstio i proslavu jubileja filma Zdravka Velimirovića iz 1974, zasnovanog na istoimenom kultnom delu Meše Selimovića. Pred svoj pedeseti rođendan, "Derviš i smrt" je doživeo digitalnu restauraciju i na toj osveženoj kopiji prikazan u okviru projekta A1 Kinoteka.

Tim povodom, promovisana je knjiga "Odloženo za sutra", zbirka tekstova, pisama i scenarija iz bogate ostavštine Velimirovića, na kojoj je radila Zdravkova žena Ranka, a koju je i ovoga puta predstavio njihov sin Mladen Velimirović.

Akademik Zdravko Velimirović čiji su filmovi, pogotovo oni zasnovani na književnim klasicima i snimani sa ogromnim poštovanjem prema piscu i delu, obeležili epohu, režiju je diplomirao na beogradskoj Akademiji a potom i na Visokoj filmskoj školi u Parizu. Sredinom osamdesetih, ovaj autor dokumentarnih, televizijskih, te osam igranih filmova ovenčanih sa dvadesetak nagrada, bio je redovni profesor filmske režije i dekan na beogradskom FDU, a docnije vanredni profesor na univerzitetu u Montrealu.

Knjiga "Odloženo za sutra" (objavljena prošle godine u izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore) sačinjena je od materijala koji je Zdravkova udovica dugo sređivala i pripremala za štampu, pred svoj iznenadni odlazak sa ovog sveta, otkrio je njen sin Mladen.

Sastoji se od neobjavljenih scenarija (jedan od tih ranih scenarija "dao" je i naslov ovoj knjizi) i pojedinih sinopsisa, kao i od interesantnih zapisa koje je Zdravko ostavio za sobom.

 

Zahvalan Festu

PONOSAN sam na kompletno stvaralaštvo mog oca, zahvalan Festu što se na ovaj način seća njegovog lika i dela, i nadam se da će i drugi Zdravkovi filmovi biti digitalno restaurisani - rekao je Mladen, koji se uz sestru Milicu pojavljuje u dokumentarcu snimljenom o Zdravku Velimiroviću i filmu "Derviš i smrt", povodom jubileja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici