"MAGIJA CRTEŽA" JAVORA RAŠAJSKOG U GALERIJI `73: Zadivljujuća veština ruke

M.A.K.

21. 02. 2024. u 18:55

KADA počnete da gledate crteže Javora Rašajskog gubite osećaj da ste u galeriji.

МАГИЈА ЦРТЕЖА ЈАВОРА РАШАЈСКОГ У ГАЛЕРИЈИ `73: Задивљујућа вештина руке

Foto Galerija 73

Čini Vam se da ste u nekom metafizičkom prostoru koji se prostire preko prepreke koju predstavlja ram slike i da se nalazite u istovetnom ambijentu u kome se nalazi predstavljena vizija autora. To je ona tajanstvenost koju imaju izuzetno daroviti ljudi sa "pravom rukom", koja može ono što izgleda nemoguće, ističe veteran naše istorije umetnosti Đorđe Kadijević, o autoru čija će se dela naći pred publikom Galerije `73, u četvrtak, 22. februara, u 19 časova.

Izložba autora koji se do sada 40 puta samostalno predstavio u zemlji i inostranstvu, i koja će trajati do 5. februara, nosi naziv "Magija crteža".

- Zavidim posetiocima ove izložbe koji će prvi put videti ovakav nivo crtačke veštine i čak u pojedinim trenucima, u to sam ubeđen, zaboraviće da se nalaze pred tvorevinom kao što je crtež, nego će imati utisak da su i sami postali deo toga posebnog sveta, tog kutka događanja stvaralačke tajne koju je kadar da ostvari Javor Rašajski- zaključuje Kadijević.

Rođen u Vršcu 1946. Rašajski je beogradsku Akademiju za likovne umetnosti zavšio , u klasi Zorana Petrovića, kod koga se specijalizocao i za crtež, na postdiplomskim studiama. Po velikim evropskim muzejima decenijama je izučavao flandrijske, flamanske i nemačke majstore - Rembranta, Direra, Holbajna i druge. Još od studentskih dana bavio se opremanjem i ilustracijom knjiga i do sada ih je uradio čak - 120. Objavio je i 12 autorskih knjiga iz oblasti ornitologije i više od 20 naučnih radova, a bio je i direktor Gradskog muzeja u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini