STOŽERI NAŠEG NASLEĐA: Nacionalno umetničko blago pred publikom na Dan državnosti

M.Kralj

14. 02. 2024. u 21:53

OBELEŽAVANjU jubileja Društva srpskih umetnika - 120 godina od osnivanja Lade, čiji je idejni začetnik bila Nadežda Petrović, kao i delima ove velike slikarke i njenih sledbenika, posvećene su tri izlože: u Narodonom muzeju Srbije, Muzeju savremene umetnosti i Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović". Tako će se povodom Dana državosti pred pubikom naći stožeri našeg kulturnog nasleđa.

СТОЖЕРИ НАШЕГ НАСЛЕЂА: Национално уметничко благо пред публиком на Дан државности

Manastir Dečane, Nadežda Petrović MSUB, Foto promo

- Brojni muzeji, galerije, javne i privatne zbirke, obiluju mnoštvom umetničkih radova, neretko antologijskih, čiji su autori upravo članovi Lade - ističe Petar Petrović muzejski savetnik Narodnog muzeja, koji je iz bogate riznice ove nacionalne institucije izabrao radove njenih živih članova, koji čine postavku "Lada 120 proleća", a koju je 14. februara otvorio  ministar Siniša Mali.

Tokom svog dugog trajanja i uprkos svima, Lada je, prema Petrovićevom mišljenju, upela da sačuva ono najbolje u sebi - mudrost i lepotu svog slovenskog bića:

- To nasleđe i danas zrači onako kako je zračilo oduvek. U vremenima velikih izazova i iskušenja koji su je decenijama pratili, posebno od sredine prošlog veka, Lada nije klonula niti posustala. Samosvojnost i osoben stav njenih članova iskazani umetničkim delima postojano su se prepoznavali... Sakupljajući, čuvajući i izlažući njihova dela, Narodni muzej ispunjava misiju "čuvara vatre" Ladinog duha.

Poklon za kralja

Foto promo

 
 

NOVI eksponat koji je dospeo u Muzej Jugoslavije, biće predstaven publici povodom Dana državnosti, a reč je o turenu, luksuznoj porcelanskoj činiji sa poklopcem - supijeri, koju je jugoslovenskom kraljevskom domu poklonila radionica "Stanišić i sinovi" 1934. Kako ističu u MJ, gde će ulaz tokom tri praznična dana biti besplatan, značaj ovog predmeta je utoliko veći jer je reč o retko sačuvanom predmetu od porcelana sa državnim simbolom kraljevine Jugoslavije i pripada reprezentativnom jugoslovenskom kulturnom nasleđu.

U Maloj galeriji muzeja na Trgu republike tako su izloženi radovi Svetislava Arsića Basare, Jarmile Vešović, Josifa Vidojkovića, Nikole Vukosavljevića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Aleksandra M. Đurića, Brnislava Karanovića, Vesne Knežević, Radmile Lazarević, Milana Cileta Marinkovića, Milovana Destil Markovića, Sava Pekovića, Slobodanke Rakić Šefer, Todora M. Stevanovića, Igor Stepančića, Dobrija Stojanovića, Zorana Todorovića, Slobodana Trajkovića, Tijane Fišić i Save Halugina.

Kao deo zvanične proslave Dana državnosti, u Muzeju savremene umetnosti ministar Maja Gojković je dan uoči Sretenja otvorila izložbu "Nadežda Petrović - Boje života", posvećenu začetnici srpskog modernističkog slikarstva 20. veka. Na postavci njen slikarski opus predstavljen je kroz sve žanrove - od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, iz svih perioda njenog stvaralaštva. Većina eskponata deo je zbirke MSUB, neka dela ustupili su Muzej grada Beograda, Galerije Matice srpske, Novog Sada i Muzeja Jugoslavije.

- Zajednički imenitelj njenog slikarstva, koji i danas svi prepoznaju, jeste snaga boje i gesta, kao i ličnih stavova i života, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla - poručuju iz MSUB, gde će Nadeždina dela 14, 15. i 16. februara, moći da se pogledaju besplatno.

Venecija- premijerno

TOKOM izložbe u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović", u spomen-sobi prvi put u Srbiji biće predstavljeno njeno delo "Venecija". Ovo je jedno od retkih dela iz njene impresionističke faze, nastalo 1907. tokom studijskog boravka u Italiji. Slika je rađena tehnikom ulje na platnu, dominantni su smeđi tonovi i sfumato atmosfera. "Veneciju" je Narodni muzej Srbije klasifikovao ka kulturno dobro - muzejski predmet.

Koristeći bogatstva iz zbirki Umetničke galerije "Nadežda Petrović" iz njenog rodnog Čačka, nastala je izložba "Nadežda - savremenici - sledbenici", kao pokušaj da se sagleda njen uticaj na srpsku umetnost i umetnike. Pored Nadeždinih slika, postavka sadrži radove još 52 autora sa po jednom slikom. Među njima su Sava Šumanović, Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Beta Vukanović, Stojan Ćelić, Milovan Destil Marković, Božidar Plazinić i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)