OD SUTRA - "MEŠA": Počinje glasanje za prestižnu nagradu "Večernjih novosti"

D. Bt.

07. 02. 2024. u 16:02

NADMETANjE za knjigu godine, po pravilu neizvesno, počeće od sutra na stranicama našeg lista.

ОД СУТРА - МЕША: Почиње гласање за престижну награду Вечерњих новости

Vučelić, Pištalo, Vuksanović, Lapčević, Marojević i Kaporova na prošlogodišnjem uručenju nagrade, Foto Z. Jovanović

U reprezentativnom Velikom žiriju za nagradu "Meša Selimović" je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i istoričara, čije ćemo izbore objavljivati na stranicama "Večernjih novosti", svakodnevno, u naredne dve nedelje. Poslednjeg dana biće proglašeno najbolje delo savremenog domaćeg pisca, objavljeno u prošloj godini, čijem će autoru pripasti prestižno priznanje koje 36. put dodeljuju "Večernje novosti".

Odgovori književnih znalaca, čija smo imena objavili pre mesec dana, stigli su u našu redakciju u naznačeno vreme i narednih dana biće pred očima najšire javnosti.

Književni kritičari pripadaju različitim generacijama i zagovornici su različitih estetskih opredeljenja, a dolaze i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Smedereva, Kruševca, Užica, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Zaječara, Novog Pazara, Vranja, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Kosovske Mitrovice, Svrljiga, Vršca, Jagodine, Mokrina, Velike Plane, Novog Mileševa i Paraćina.

Prema propozicijama koje se nisu menjale od osnivanja nagrade, svaki kritičar predlaže pet knjiga, u obzir dolaze svi žanrovi, s tim što delo mora biti u potpunosti novo i što isti pisac može da dobije nagradu samo jedanput. Do pobedničke knjige dolazi se zbrajanjem glasova članova žirija.

Foto M. Anđela

Svih prethodnih godina žiriranje je praćeno sa velikom pažnjom u kulturnoj i široj javnosti, sabirali su se glasovi koje su knjige dobile, a neizvesnost je trajala gotovo do poslednjeg dana. Tako se dogodilo da su čak pet puta "Mešinu" nagradu dobili, na ravne časti, po dva pisca. Dva puta je o slavodobitniku odlučivao samo jedan glas više. Za knjigu godine najviše je proglašeno romana - 23, pesničkih knjiga - 14, jedna zbirka pripovedaka i jedno esejističko delo.

Nagrada "Meša Selimović" se sastoji od plakete - reljefa sa likom pisca, povelje i novčanog iznosa.

Velikani srpske književnosti

O UGLEDU naše nagrade svedoče njeni dobitnici, među kojima su neka od najvećih imena srpske književnosti. Među laureatima kojih više nema su Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Dobrica Ćosić, Antonije Isaković, Ivan B. Lalić, Stevan Raičković, Radoslav Bratić, Novica Tadić, Danilo Nikolić, Dobrilo Nenadić, Radovan Beli Marković, Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović. Od naših savremenika na ovom impozantnom spisku nalaze se Miro Vuksanović, Milosav Tešić, Milisav Savić, Aleksandar Gatalica, Alek Vukadinović, Milo Lompar, Vladimir Pištalo, Radoslav Petković, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Živorad Nedeljković, Slobodan Vladušić, Vesna Kapor... Prošle godine "Mešu" je dobio Nebojša Lapčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!