PETORICA ZA UPRAVNIKA: Još neizvesno ko će se i kada naći na čelu Pozorišta na Terazijama, našeg jedinog muzičkog teatra

V.STRUGAR

31. 01. 2024. u 13:25

UPRAVNICI beogradskih teatara uveliko "troše" nove mandate,dok se odluka o čelnom čoveku trenutno čeka u Pozorištu na Terazijama. Ipak, nije to jedini presedan koji ovu kuću razlikuje od svih ostalih, već i podatak da je na rukovodeće mesto jedinog muzičkog teatra konkurisalo pet kandidata. Kada je o ostalima kućama reč (tačnije, gotovom u svim) drugog pretendenta - nije ni bilo. Ova, do skoro nezamisliva situacija u našoj pozorišnoj praksi, sugeriše dve pretpostavke: ili su dosadašnji upravnici "tvrdo" zaseli u svoje fotelje (pa niko ne želi da ulazi u već izgubljenu bitku), ili je sve manje spremnih da se uhvate u koštac sa ovako odgovornom funkcijom...

ПЕТОРИЦА ЗА УПРАВНИКА: Још неизвесно ко ће се и када наћи на челу Позоришта на Теразијама, нашег јединог музичког театра

foto Z.Jovanović

Bilo kako bilo, na Terazijama odluku osnivača, Skupštine grada, čekaju Rade Marjanović (dosadašnji v. d. upravnika), Vladimir Dekić, Ivan Ilić, Nikola Bulatović i Dimitrije Ilić.

Krajem prošle godine dosadašnjem v. d. upravniku istekao je mandat, ali konkurs nije raspisan u oktobru (kako bi trebalo, dva meseca pre tog roka) nego 8. decembra, a kandidati su imali deset dana da se prijave i tako, eventualno, dobiju priliku da rukovode kućom u naredne četiri godine. Upravni odbor je obavio razgovore sa svim pretendentima, konstatovao da ispunjavaju uslove, dok je odluka o konačnom izboru na osnivaču - Skupštini grada. Kada će to biti za sada je neizvesno, jer je osnivač još u tehničkom mandatu i tek sa novim sazivom gradske vlade biće u prilici da imenuje upravnika.

I Atelje 212

U ATELjEU 212 konkurs je raspisan još u julu prošle godine, na koji se javio dosadašnji upravnik Novica Antić. Ipak, i u ovom slučaju, zvanično imenovanje moraće da sačeka sednicu Skupštine grada u novom sazivu.

Ovom imenovanju trenutno se nadaju dva čoveka "iz kuće" (glumci Rade Marjanović i Nikola Bulatović), uz još trojicu "sa strane". Kada je izabran za v. d. upravnika, Marjanović, doajen našeg muzičkog teatra, nije imao ambicije da duže ostane, ističući da je tu dok se ne raspiše konkurs i da na funkciju treba da dođe neko mlađi, a da je on koji je u penziji "uvek tu da priskoči ako zatreba i radi ono što je radio i do sada, da glumi".

- Želja mi je da ansambl, već odgajen i okupljen u svojim talentima i mogućnostima, preuzme i nosi repertoar. Ako je moguće, i da dovedemo mlade snage. Mladost je uvek potrebna, naročito Pozorištu na Terazijama. Ali, treba imati "na šta" dovesti te ljude - rekao je, između ostalog, u izjavi, za "Novosti", povodom imenovanja naš popularni glumac.

Marjanović je, inače, u tri mandata bio član Upravnog odbora na Terazijama (jednom i predsednik), a godinama je i nosio repertoar kuće. Profesionalni život počeo je u Ateljeu 212. Bio je i član Narodnog pozorišta u Beogradu, ipak, najveći deo karijere proveo je u ansamblu na Terazijama u kome je ostvario brojne, glavne uloge u kultnim mjuziklima. Na pitanje šta ga je motivisalo da se predomisli i konkuriše na mesto čelnog čoveka, odgovara:

- Ne bih o tome sada, govoriću posle odluke Skupštine grada, kada se sve završi. Razlog, svakako, postoji, ali o tome možemo kasnije da razgovaramo.

Predsednica Upravnog odbora Tanja Bošković, takođe, odlučila je da bude uzdržana, pa tako nismo uspeli da dobijemo čak ni odgovor na administrativno pitanje - da li svi kandidati ispunjavaju uslove konkursa. Zašto je sve pod takvim velom tajne, ostaje da se nagađa.

Upravni odbor

UZ predsednicu Tanju Bošković, dugogodišnju zvezdu Pozorišta na Terazijama, članovi UO su prof. dr Nikola Maričić, operski pevač Nikola Mijailović, šef katedre za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti, producent Marko Čkonjević i trubač Zoran Kovačevski, stalni član Orkestra Pozorišta na Terazijama.

Šta druge kandidate preporučuje na ovo mesto? Iz samog Pozorišta na konkurs se javio glumac Nikola Bulatović, član ansambla od 1998. godine. Na ovoj sceni, osim značajnih uloga u brojnim predstavama, režirao je i mjuzikl "Glavo luda". Vladimir Dekić iza sebe ima iskustvo tehničkog direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta, producenta Bemusa, u dva mandata bio je i direktor Nacionalnog ansambla pesama i igara "Kolo". Ivan Ilić je docent na Fakultetu muzičkih umetnosti (klavijaturista, aranžer, dirigent, kompozitor, trombonista) i saradnik Pozorišta, dok je Dimitrije Ilić, glumac Narodnog pozorišta, jedno vreme i pomoćnik direktora Drame nacionalnog teatra.

Za sada je izvesno da, za razliku od ostalih beogradskih pozorišta, Skupština grada u slučaju Terazija imaće bar priliku da - bira.

Novi naslovi

NA Terazijama, dok se čeka na izbor čelnika, ne sede skrštenih ruku: planiraju mjuzikl "Balkan ekspres", čija bi premijera trebalo da bude u narednoj sezoni, za 75. rođendan kuće - 23. decembra.

U tekućoj pozorišnoj godini, inače, imali su jednu premijeru (licencirani mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma") koja je finansirana sredstvima osnivača, dok su iz sopstvenih prihoda uspeli da realizuju još dva naslova: koncertno veče "Korak do jubileja" za prethodni Dan pozorišta (u tri izvođenja), kao i prošlog proleća revijalno "Veče mjuzikla" - delove najpopularnijih numera, sklopljenih u celovečernju predstavu - koja je ostala na repertoaru kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave