UGASILO SE DRUŠTVO ISTORIČARA UMETNOSTI: Dve godine ne postoji nagrada za najbolju autorsku izložbu, niti organizacija koja je dodeljuje

M.Kralj

30. 01. 2024. u 19:58

VEĆ drugi januar promiče a da se tradicionalno, zajedno sa priznanjem "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti, svečano u Kulturnom centru Beograda, ne uručuje i nagrada za najbolju autorsku izložbu u prethodnoj godini, a pod okriljem Društva istoričara umetnosti Srbije.

УГАСИЛО СЕ ДРУШТВО ИСТОРИЧАРА УМЕТНОСТИ: Две године не постоји награда за најбољу ауторску изложбу, нити организација која је додељује

Sa poslednje dodele nagrade, Foto printskrin

Ne samo da se izgubila ova počast, koja se dodeljuje od kraja osamdesetih, već kao da je utihnulo i udruženje osnovano još sredinom 20. veka.

- Faktički, ali i zakonski ono više ne postoji, jer nije održana skupština - objašnjava, za "Novosti", istoričar umetnosti Marko Omčikus, poslednji predsednik Upravnog odbora DIUS-a i nekadašnji direkor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema njegovim rečima, do pre dve godine ovo esnafsko udruženje se održavalo na dobrovoljnom radu i predanosti, pre svih Gordane Dobrić (1953-2021), sekretara DIUS-a i dugogodišnjeg urednika likovnog programa u Kulturnom centru Beograda, a koja je iznenada preminula.

- Poslednja skupština Društva održana je pre desetak godina, kada smo reizabrani i Gordana i ja, i pored mog insistiranja više se nije sastajala, a onda se nažalost desilo da nas je Gordana napustila i da je niko nije nasledio na tom mestu - nastavlja Omčikus, koji je, kaže, već u dobokoj penziji, i apeluje da oživljavanje ovog udruženja preuzmu mlađe snage. - DIUS je pedesetih godina prošlog veka, kao profesionalno udruženje, pokrenut pod okriljem katedre za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Bilo bi najbolje da i svoj drugi život započne upravo tu.

Poslednja dobitnica Sonja Jankov

POSLEDNjIH godina DIUS se, prema rečima Omčikusa, jedino bavio i nagradom, poslednji put dodeljenom u januaru 2022. za autorsku izložbu savremene likovne umetnosti, organizovanu tokom 2021. godine. Raspisivan je konkurs, a kriterijum autorstva odnosio se na analitički i kritički pristup pojavama, pojedincima ili periodima savremene likovne umetnosti, kroz prezentaciju jednog ili više umetnika, uz stručnu recenziju u katalogu.

Priznanje se sastoji iz novčane nagrade i diplome. Poslednja dobitnica priznanja bila je Sonja Jankov, za izložbu "(De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima", održanu u Kulturnom centru Pančeva.

Kako smatra sagovornik, problem sa Društvom je bio, i pre nego što je otišlo u svojevrsno stanje hibernacije - sistemski. Ono se uglavnom, tokom svog trajanja, oslanjalo na dobru volju, entuzijazam. Nije imalo svoje prostorije, ni računare, niti finansijska sredstva, van onih koje su dobijali na konkursima Ministarstva kulture za pojedinačne projekte.

- Takva društva trebalo bi da imaju logističku, ali i svaku drugu podršku u javnim institucijama, kako bi mogla da opstanu. Pored sistemskog, drugi problem je bio i nedostatak volje da DIUS opstane.

Ne postoji nijedno drugo udruženje koje okuplja samo istoričare umetnosti osim DIUS-a, mada su mnogi od pripdnika ove struke, u zavisnosti od poslova koje obavljaju, članovi ICOM-a (nacionalne podružnice međunardonog udruženja muzealaca), ili AICA (međunarodnog udruženja likovnih kritičara).

- Svakako je potrebno da se istoričari umetnosti esnafski organizuju, ali sa konkretnijim ciljevima, i sa većom podrškom institucija - zaključujue Marko Omčikus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!