OTVORENA VRATA ZA CEO SVET: U Bitef teatru izložba posvećena Miri Trailović (1924 - 1989)

V.STRUGAR

23. 01. 2024. u 13:42

UMETNOST počinje tamo gde se slože neke tajanstvene i nepoznate sile unutar čoveka i epohe. Srećna sam što će Beograđani imati šansu i još jedno mesto gde će umetnici i gledaoci pokušavati da tu tajnu života katkada dotaknu.

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА ЦЕО СВЕТ: У Битеф театру изложба посвећена Мири Траиловић (1924 - 1989)

foto Arhiva "Borba"

Ova rečenica Mire Trailović (1924-1989) sa otvaranja Bitef teatra uvodni je citat u jučerašnju multimedijalnu instalaciju pod nazivom "Mira, prvih 100 godina", upriličenu u ovom pozorištu povodom veka od rođenja rediteljke koja je jedan od osnivača Ateljea 212, Bitef festivala i istoimenog teatra, danas na skveru sa njenim imenom.

foto I.Marinković

- Potrudili smo se da napravimo mali mozaik sastavljen od fotografija, nekoliko njenih citata i razgovora sa savremenicima, bliskim saradnicima i prijateljima, da se bar malo sagleda taj veliki opus. I ona sama je izjednačavala život sa pozorištem, tako da sve što je prikazano ima veze s njenim delom - kaže jedna od autorki izložbe Jelena Stojanović. - Snimci razgovora potiču iz 2019, urađenih za izložbu povodom tri decenije Bitef teatra i Mirine smrti. Nažalost, nekih od tih ljudi više nema, ali je lepo podsetiti se svih svedočanstava. I podnaslov izložbe ("Pozorište, lepota stvaranja novog") izvučen je iz jednog njenog intervjua za Radio Beograd. Svi ti citati samo potvrđuju da je Mirin život bio pozorište.

Sećanja (audio zapisi dvadeset osmoro savremenika) osvrću se na ljude, događaje i predstave koji su obeležili i ukrstili njihove živote sa Mirinim. Kako se navodi, svako od njih može da bude predmet zasebne postavke sa bogatom biografijom, kao neprocenjivih svedoka života i rada Mire Trailović.

foto I.Marinković

Autorke (Jelena Stojanović, Vesna Bogunović i Jelena Bogavac) podsećaju da u specifičnim okolnostima šezdesetih, periodu Hladnog rata, u vremenu političkog i kulturno-umetničkog otvaranja Jugoslavije, hrabro, lucidno i vizionarski Mira je gradila porodicu Atelje 212, Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF, dovela Teatar nacija u Beograd, (čiji je umetnički direktor bila 1983. godine) i na temeljima svetskih dimenzija ta dva antiimperijalistička, antifašistička i antiburžoaska festivala iznedrila Bitefov teatar u Beogradu 1989. godine.

U delu postavke je segment događaja koji se odigrao 3. marta 2019, godine pod imenom "I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom", a povodom "Mirinog teatra" - otvorenih vrata za umetnike i uticaje iz različitih delova sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave