PREMIJERE I PRIZNANJA: Narodno pozorište Niš izvelo u staroj godini sedam novih predstava, a u 2024.planiraju devet ostvarenja

V.V.S.

02. 01. 2024. u 14:31

NARODNO pozorište Niš podvuklo je crtu na staru godinu: u 2023. premijerno su izveli "San o zavičaju", "Seme", "Dekameron", "Brod za lutke", "Kokoške", opere "Čarobna frula" i "Na uranku", a ugostili su i druga pozorišta iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije.

ПРЕМИЈЕРЕ И ПРИЗНАЊА: Народно позориште Ниш извело у старој години седам нових представа, а у 2024.планирају девет остварења

foto Arhiva "Novosti"

Organizovan je i realizovan 4. Festival pozorišta i drame balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću", koji od 2022. godine ime status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš. Na festivalu je učestvovalo šest predstava iz Srbije i regiona u takmičarskom programu, a na zatvaranju festivala premijerno je izvedena predstava "Dekameron": koprodukcija Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar - Festival Barski ljetopis i Narodnog pozorišta Niš.

Glumac Uroš Milojević, dobio je statuetu "Ćuran" za jedno od tri najbolja glumačka ostvarenja( ulogu Džerija u mjuziklu "Neki to vole vruće") na Danima Komedije u Jagodini, a nagrada "Miodrag Petrović Čkalja" i statueta "Jovanča Micić" dodeljena je ekipi iste predstave. Predstava "San o zavičaju" osvojila je pet priznanja na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" - nagradu za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, dok je glumačku nagradu osvojio Miloš Cvetković za ulogu Malog Šaulisa i nagradu publike.

Na 32. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, predstava "Dekameron" dobila je Nagradu za vizuelni identitet "Krstomir Milovanović", a na 4. festivalu "Teatar na raskršću" ansamblu predstave "Noćna frajla" dodeljena je specijalna nagrada za kolektivnu igru, dok je reditelj ove predstave Branislav Mićunović dobitnik nagrade za najbolju režiju.

Tokom prošle godine oko 60 hiljada gledalaca je prisustvovalo predstavama i programima niškog teatra, a za 2024. u planu je devet novih produkcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?