POUKA ZA NOVE GENERACIJE: Film o stradanju srpske dece osvojio prvo mesto na festivalu Stokholmu

Novosti online

26. 12. 2023. u 19:50

FILM "33 anđela" režisera Gorana Vukčevića, o stradanju srpske dece u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata, osvojio je prvo mesto na filmskom festivalu "Banef" u Stokholmu, a sledeće godine će biti promovisan u Republici Srpskoj, rekao je predsednik Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici Zoran Sinkić.

ПОУКА ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Филм о страдању српске деце освојио прво место на фестивалу Стокхолму

Foto: J.S.

Sinkić je rekao novinarima da je film sniman i u Kozarskoj Dubici uz svedočenja potomaka nevinih žrtava sa područja ove opštine Aleksandra Banjca, Gorana Vlajnića i Zdravka Janjoša, te da je premijerno prikazan u Nišu i Beogradu, a potom u Norveškoj. 

On je najavio da iduće godine počinje promocija ovog filma u Republici Srpskoj. 

Sinkić, koji je u martu ugostio filmsku ekipu, rekao je da su mnoge scene snimane u Kozarskoj Dubici gde su zabeležena potresna svedočenja srodnika stradalih u norveškim logorima. 

- Čast je znati da tu ekipu čine ljudi iz Norveške, preko Srbije do Gradiške. To je potresna istorijska priča koja govori o stradanju srpske dece u logorima u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata. Mi iz SPKD `Prosvjeta` potrudili smo se da im budemo na usluzi i da im pomognemo koliko možemo - naveo je Sinkić. 

Osim izvršnog producenta i direktora filma Branka Dimovića Dimeskog, Kozarsku Dubicu početkom godine posetili su Vukčević, doktor filozofije i teologije iz Norveške koji je narator u ovom filmu Johanes Solberg, kao i Branislav Gajić iz Gradiške - srodnik jednog od trideset troje srpske dece umorene u norveškim logorima. 

Direktor Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica Dijana Kondić ukazala je na značaj ovakvih filmova s obzirom na to da je sve manje preživelih logoraša. 

- Zabeležena svedočenja o stradanju tokom Drugog svetskog rata predstavljaju audio-vizuelni trag od nemerljivog značaja kako bismo budućim naraštajima ukazali na to šta nikada ne smeju dozvoliti - rekla je Kondićeva.

Ona je najavila da će film "33 anđela" biti prikazan i u Kozarskoj Dubici. 

- Prikazivanje ovog filma otvoriće novo poglavlje kada je reč o istorijskim činjenicama, ali i o odnosu dva naroda - istakla je Kondićeva.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)