SLIKE KOJE NE SPAVAJU: Božićna izložba Joškina Šiljana u Novom Sadu

M.A.K.

13. 12. 2023. u 20:49

BOŽIĆNA izložba našeg uglednog umetnika Joškina Šiljana, pod imenom "Gle", u saradnji sa beogradskom galerijom "Štab", biće otvorena u petak 15. decembra u 19 časova, u "Bomar" galeriji (Laze Telečkog 2) u Novom Sadu.

СЛИКЕ КОЈЕ НЕ СПАВАЈУ: Божићна изложба Јошкина Шиљана у Новом Саду

Foto promo

O postavci koja će pred publikom biti do subote 20. januara, u tekstu u katalogu, Ana Kršljanin, istoričar umetnosti, između ostalog piše:

- Gle je oblik buđenja. Proživljavanje sa oduševljenjem. Joškin je kreator pokretljivog. Slike koje stvori, ne spavaju. Nemirne su i neprekidne. Poput filmske projekcije u njima se odvija poseban život. Naša i njihova igra počinju usklikom - gle! Tada bivaju uhvaćene. Trenutak je zamrznut. Sve je stalo. To je rađanje potpune slobode. Kako stvara novu seriju radova inspirisanu božićnom atmosferom na "zaleđenu sliku" upućuju snežne pahulje, raznobojne grudve i Sneško Belić, koji kao glavni protagonista provejava kroz centralne radove. Šiljanova nestalna priroda plodno je iznedrila potpuno sveže, lagane i meke slike kojima vlada belina i čistota.

Rođen je 1953. godine u Pirotu, Joškin Šiljan (Nebojša Stojković), živi i radi u Grdelici. Slikarstvom se bavi od 1987. i pripada generaciji umetnika, koji se na domaćoj umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, izlagao je u mnogim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a izlaganje u svetskim muzejima i galerijama, čini ga međunarodno vidljivim i priznatim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja