USKORO "BUDUĆNOST": Sve spremno za predstavu Žige Divjaka i Gregora Zeca u Beogradskom dramskom

V.V.S.

11. 12. 2023. u 16:21

LjUDSKI otpad, vidljiv i nevidljiv, putuje kroz ogromne atmosferske slojeve i široke okeanske struje.

УСКОРО БУДУЋНОСТ: Све спремно за представу Жиге Дивјака и Грегора Зеца у Београдском драмском

foto BDP

Raširili su se daleko, sve do pupka okeana, do usamljenog atola dve hiljade kilometara udaljenog od najbliže civilizacije. Akumuliraju se u telu odanog albatrosa, koji stotinama i stotinama kilometara dugih godina skuplja hranu za svoje mlade, i završavaju u stomaku mladog albatrosa...

Ovako se u Beogradskom dramskom najavljuje "Budućnost" Žige Divjaka i Gregora Zorca, "predstava skrivena u ovoj složenoj mreži međusobnih uticaja", čije je premijerno oizvođenje 15.decembra.

Žiga Divjak je jedan od najuticajnijih mladih slovenačkih reditelja, koji se svojim angažovanim predstavama bavi najaktuelnijim društvenim temama. Na svoj društveni angažman kao student skrenuo je pažnju projektom "Neposredno pre revolucije" (2013-2015), u kojem je pošao od pretpostavke da pozorište može uticati na društvo i postepeno ga transformisati. U tom duhu i sa svežim rediteljskim pristupima stvorio je brojne istaknute predstave u mnogim slovenačkim pozorištima. Uprkos mladosti, može se pohvaliti velikim brojem nagrada.

Već je dobio dve Borštnikove nagrade za režiju za produkciju "Čovek koji je posmatrao svet" (SMG)i "Gejm" (SMG i Institut maske). Žiga Divjak je 2021. godine dobio Župančičevu nagradu za rediteljski rad u poslednje dve godine, a produkcije "Sedam dana" i "Usedline", koje su zapanjujuće precizne antropološke studije svakodnevice - primljene su sa velikim uspehom kod publike MGL.

Igraju Bernarda Oman, Gregor Gruden,Lara Volf, Iztok Drabik Jug, Gregor Zorc, Lotos Šparovec,Milena Vasić i drugi. Prevod je uradio Saša Puljarević, dramaturg je Gregor Zorc, scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Tina Pavlović,a kompozitor Blaž Gracar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)