FILM O POSLEDNJIM DANIMA PUKOVNIKA RAJEVSKOG TRIJUMFOVAO U RUSIJI: Sudbina junaka iz "Ane Karenjine" (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

04. 12. 2023. u 11:38

SRPSKI dokumentarno - igrani film „Voda - Poslednji dani pukovnika Rajevskog“ trijumfovao je na upravo završenom Međunarodnom festivalu u Rostovu na Donu.

ФИЛМ О ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА ПУКОВНИКА РАЈЕВСКОГ ТРИЈУМФОВАО У РУСИЈИ: Судбина јунака из Ане Карењине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:autori filma

Ostvarenje otkriva borbu i stradanje slavnog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog (1839-1876), koji je svoje srce ostavio kao dobrovoljac u borbi protiv Turaka u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca. Čitaocima širom sveta poznat je i kao grof Vronski, junak Tolstojevog romana „Ana Karenjina“.

- Konkurencija je zaista bila izuzetna, 375 radova iz 11 država, takmičilo se za nagrade u pet kategorija – kaže za „Novosti“ režiser Goran Erčević iz Kruševca. - „Voda“ je bila u nominaciji za dugometražno dokumentarno - igrani film. Po tradiciji Savez Novinara Rusije Međunarodnog filmskom festivala "Linija fronta", nama je pripalo specijalno priznanje za najbolji film. Nadam se da ćemo nastaviti sa uspešnim prikazivanjima filma na narednim festivalima.

Autori predočavaju za „Novosti“ da će se film pojaviti na još tri festivala u Rusiji i u Evropi. U Kruševcu će biti prikazivan tokom decembra. Interesovanje o dramatičnim detaljima iz 16 dana života grofa Vronskog vlada od kako je počelo snimanje ostvarenja o životu odlikovanog heroja. Snimalo se u Kruševcu, Aleksandrovcu, Aleksincu, Smederevu, Šarganu, Beogradu, Krimu.

- Poslednji dani u našoj zemlji predstavljaju drugi boravak pukovnika Rajevskog na ovim prostorima, budući da su sačuvana pisma koje je pisao tokom 1867.godine, u Čačku i u Beogradu – kaže Erčević. - Sa više hiljada dobrovoljaca borio se u Srpsko - turskom ratu. Prikazali smo i retrospektivu života, odrastanja, školovanja i vojničke karijere pukovnika pre dolaska u Srbiju, ali je u središtu zbivanja njegovo herojstvo u Srbiji.

https://www.facebook.com/100002217891868/videos/345534404840672/

Posebno mesto u filmu posvećeno je Ruskoj (Šarenoj) crkvi ili Crkvi ljubavi u Gornjem Adrovcu. Bogomolja je kao metoh manastira Sveti Roman podignuta u jesen 1903. zahvaljujući sredstvima Marije Rajevske, snaje pukovnika, dok je crkveno imanje kupila kraljica Natalija Obrenović. Nekoliko dana je pukovnik počivao u porti Manastira Sveti Roman, da bi njegovo telo u pratnji majke, bilo preneto u Sabornu crkvu u Beogradu.

U igrano - dokumentarnom ostvarenju igraju Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović, Ivan Vuković, Vladimir Jocović, Bojan Cvetković, Milan Paović, producent. Narator je Dušan Jović. Scenario je pisao novinar Slobodan Cenc, a muziku komponovao Miroljub Aranđelović - Rasinski.

SRCE

PUKOVNIK Nikolaj Rajevski je neposredno pred pogibiju rekao da ukoliko strada, njegovo telo vrate u Rusiju, ali da mu srce ostave u Srbiji. Veruje se da je srce ostalo u manastiru Sveti Roman u Đunisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!