VELIKI MAJSTOR KRATKE PROZE: Svečani skup u SANU povodom sto godina od rođenja Antonija Isakovića (1923-2002)

D. Bogutović

23. 11. 2023. u 06:14

KAO jedan od naji­zvornijih pripove­dača u srpskoj knji­ževnosti druge polovine HH veka, koji je počeo kao pripovedač i završio kao pripovedač, Antoni­je Isaković ima veliki značaj za razvoj srpske pripovedačke proze svo­ga vremena.

ВЕЛИКИ МАЈСТОР КРАТКЕ ПРОЗЕ: Свечани скуп у САНУ поводом сто година од рођења Антонија Исаковића (1923-2002)

Dobrica Ćosić, Antonije Isaković i Borislav Mihajlović Mihiz, Foto Privatna arhiva

Njegova ulo­ga u našoj književnosti izuzetno je bila značajna u prvim decenijama po­sle Drugog svetskog rata, kada je u vremenu domi­nacije romana, svojim prvim knjigama najvidnije doprineo obnavljanju pripovetke kao jedne od najstabilnijih vrsta srp­ske književnosti novijeg doba.

Ovo je istakao dr Mar­ko Nedić na jučerašnjoj svečanoj akademiji u SA­NU, upriličenoj povodom sto godina od rođenja vr­snog srpskog prozaiste. U romanima "Tren 2", "Miran zločin" i "Gospo­dar i sluge", Isaković je svoju energiju usmeravao prema velikim i dramatičnim temama srpskog društva u posleratnoj epohi, naglasio je Nedić i dodao:

- Već u "Trenu 2" on je napustio ratne teme, ia­ko su odjeci rata i dalje delovali na psihološku i etičku stvarnost njego­vih književnih likova i savremenika, i okrenuo se ideološki kontami­niranoj posleratnoj stvarnosti iz vreme­na Informbiroa i njegovih potresnih posledica po sud­bine književnih protagonista. Ta­dašnjem vremenu bliža posleratna stvarnost, sa svojim izrazitim moralnim i političkim defor­macijama, osnovni je predmet i romana "Go­spodar i sluge", kojim je razotkrivan mehanizam totalitarne vlasti, koja je maksimalno manipuli­sala sudbinom naroda i podaničkih pojedinaca. U toj knjizi Isaković je us­postavio poseban kritič­ki i aktivistički odnos prema ideološko-poli­tičkim i etičkim ogre­šenjima vremena i prema potrebi književnosti da na njih odgovori na adekvatan književni način.

Ćerka Milica, unuk Antonije i zet Žarko, Foto Z. Jovanovi

U ime Akademije govo­rio je potpredsednik ove institucije, akademik Miodrag Marković, koji je podsetio da je novela "Kašika" uvrštena u an­tologiju "Najlepše no­vele sveta" objavljenu u Italiji, dok su se druge dve novele našle u an­tologijskim izborima u Švedskoj i Nemačkoj.

- Sa pronicljivošću realističkih majstora i sa osećajnošću čoveka bogatog iskustva, Isako­vić beleži dramatične trenutke i okolnosti kroz koje se najdublje i u bogatim nijansama otkriva prava priroda čoveka. Ta proza zna za klonuća, tragiku i poraz u istoj onoj meri u kojoj zna i za vedar glas na­de i radosti. Ovu prozu o sudbini čoveka u ratu doživljavamo kao prozu o sudbini čoveka uopšte - rekao je Marković.

Miodrag Marković, Foto Z. Jovanovi

Odlomke iz Isakoviće­vih pripovedaka govorio je dramski umetnik Hadži Nenad Maričić.

Inače, moglo se uočiti da je jučerašnjoj akademi­ji prisustvovalo jedva pe­desetak posetilaca. Samo članova SANU ima 120, a gde su pisci, književni kritičari i esejisti, kul­turni i javni radnici.

Marko Nedić, Zlata Bojović i Zoran Knežević, Foto Z. Jovanovi

Bojovićeva: Trajni život knjiga

POZDRAVLjAJUĆI prisutne, akademik Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jzika i književnosti SANU, rekla je:

- Isaković je u Akademiji, u koju je izabran 1966, kao veoma aktivan član proveo 34 godine - čitav jedan ljudski i jedan stvaralački vek, velikim delom kao zamenik i sekretar

Odeljenja jezika i književnosti, a zatim i kao potpredsednik Akademije u tri mandata.

Članstvo u SANU donele su mu najpre tri knjige pripovedaka, "Velika deca", "Paprat i vatra" i "Pripovetke", a svaka nova zbirka i roman bili su događaj u srpskoj književnosti.

Savremenici su ga ocenjivali visokim ocenama, da je "živi klasik", a vreme ga je ocenilo i nagradilo trajnim životom njegovih knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)