SVET JE PUN ČUDESA: Na današnji dan Hans Kristijan Andersen objavio prvu knjigu bajki

D.B.M.

01. 12. 2023. u 07:00

DANSKI pisac Hans Kristijan Andersen (1805‒1875) jedan je od najpoznatijih pisaca bajki svih vremena. Njegove priče prevedene su na više od 125 jezika, a među najpoznatijima su "Carevo novo odelo", "Mala sirena", "Snežna kraljica", "Ružno pače", "Palčica"... Te priče su inspirisale balete, pozorišne komade, animirane, kao i akcione filmove. A na današnji dan 1835. objavio je prvu knjigu bajki.

СВЕТ ЈЕ ПУН ЧУДЕСА: На данашњи дан Ханс Кристијан Андерсен објавио прву књигу бајки

Vikipedia

"Čitav je svet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima", govorio je Andersen. Paul Hazara ga je nazvao kraljem dečjih pisaca: "Andersen je kralj jer niko poput njega nije znao prodreti u dušu bića i stvari."

Otac mu je bio obućar, sanjalica koji je više voleo umetnost nego zanat, a majka - nepismena pralja. Andersen je bio jedino dete. Sa četrnaest godina otišao je u Kopenhagen bez prebijene pare, u potrazi za poslom kao glumac. Tamo se nije proslavio, jer je bio loš glumac, plesač i pevač. Međutim, iako je bio čudan po izgledu i ponašanju, posedovao je jedinstveni šarm, pa je pridobio simpatije mnogih bogatih porodica.

Njegovo prvo delo "Put peške od Holmenskog kanala do istorijskog kraja Amagera", objavljeno 1829, slabo je prihvaćeno, ali mu je omogućilo put u Nemačku i Italiju, koji je imao veliki značaj za njegov dalji rad. Prilikom posete Velikoj Britaniji bio je gost Čarlsa Dikensa kom se on nije dopao jer je bio feminiziran, sitničav, samoljubiv i hipohondrik. Zatim je počeo da piše romane, putopise, drame, autobiografije i poeziju. Njegov sledeći roman "Improvizator" je veoma dobro prihvaćen. Slede romani "O. T." i "Samo guslar" koji su bili slabi.

Godine 1835, Andersen je objavio prva dva nastavka svojih Bajki. Kolekcija se sastojala od devet priča, među kojima i "Kutija za kresivo", "Princeza na zrnu graška", "Palčica", "Mala Sirena" i "Carevo novo odelo". Kvalitet tih priča nije bio odmah prepoznat, i one su loše prodavane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori