SLOBODNIJA SLOBODA STUDENATA FPU: Izložba "Biti isti, biti poseban", povodom jubileja u Konaku knjeginje LJubice

M.A.K.

20. 11. 2023. u 18:49

JUBILEJ od 75 godina postojanja, Fakultet primenjenih umetnosti obeležiće izložbom najreprezentativnijih i najzapaženijih ostvarenja studenata, pod nazivom "Biti isti, biti poseban", u Konaku knjeginje Ljubice, u petak 24. novembra, u 18 časova.

СЛОБОДНИЈА СЛОБОДА СТУДЕНАТА ФПУ: Изложба Бити исти, бити посебан, поводом јубилеја у Конаку књегиње Љубице

Foto pormo

Postavka obuhvata diplomske i master radove iz svih oblasti koje se proučavaju na Fakultetu, nastale od 2018. godine do danas. Pred publikom će se naći 43 dela, dok prateći program čine projekcija animiranih filmova, radionica kaligrafije i radionica keramike.

- Svoje misli, izmaštavanja, znanja i poglede, odnosno delove svojih stvarnosti, studenti su preveli u elemente i znakove svojih disciplina - u slovo, boju, materijal, oblik, stvarajući dela koja učestvuju u repertoaru najraznolikijih ljudskih delatnosti - piše u katalogu. - Neki studenti istražuju svoju lutalačku prirodu; neke studentkinje započinju put otkrivanja korena i arhetipova ženskog principa u vlastitoj porodičnoj istoriji; pojedine studentkinje pokazuju da postoji i fragilnija krhkost od one koju smomi poznavali i slobodnija sloboda od one koju smo mi upražnjavali; pojedini studenti uvažavaju prostor slobodnog vremena i relaksacije kako bi ga obogatili funkcionalnim rešenjima, a neke studentkinje temeljno istražuju osetljive grupe i najvažnije potrebe u odrastanju vođene idejom inkluzivnosti koja često izostaje u našem stvarnom okruženju današnjice.

U svom višedecenijskom razvoju, FPU koji spaja umetnost, nauku, inženjerstvo, dizajn kao i zaštitu umetničkog i kulturnog nasleđa, prilagođavao se potrebama društva. Danas pruža studentima obrazovanje u 16 različitih kreativnih polja, unutar četiri studijska programa - Dizajn (Industrijski dizajn, Tekstil, Unutrašnja arhitektura i dizajn nameštaja); Primenjena umetnost (Keramika, Savremeno odevanje, Scenografija, Scenski kostim, Primenjeno vajarstvo, Primenjeno slikarstvo); Vizuelne komunikacije (Animacija, Digitalni grafički mediji, Grafika i knjiga, Grafički dizajn, Fotografija), Konzervacija i restauracija (Konzervacija i restauracija Slika i umetničkih dela na papiru, Skulptura i arheoloških predmeta).

Kustoskinja izložbe, u Sali pod svodovima, u Konaku kneginje Ljubice, koja će trajati do 10. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)