I PROĐE TAJ DAN... Žarko Laušević (1960‒2023) - Svoju sudbinu unapred odigrao (3)

Piše: Marina Mirković

20. 11. 2023. u 07:30

POSLE predstave "Sveti Sava" poneo je pištolj, u ona zla i luda vremena, a posle toga više ništa nije bilo niti je moglo biti isto...

И ПРОЂЕ ТАЈ ДАН... Жарко Лаушевић (1960‒2023) - Своју судбину унапред одиграо (3)

Foto V. Danilov

Sve se tada zaoštravalo, ubrzavalo i previše lako vodilo ka dnu, a kamoli neće život jednog umetnika mladog, a već tada u zenitu slave. Čoveka kome je već njegova lična kob namenila da proživi filmsku priču. U kojoj će se dotaći svih žanrova i formi, od romanse preko tragedije i sudske drame do kakve dokumentarne izbegličke priče.

Najpre je svoju sudbinu unapred odigrao - maestralno, a kako drugačije. U filmu "Bolje od bekstva" igrao je glumca, komičara, koji završava među zidinama istog zatvora u kome će Žarko majstorski igrati šah dovikujući se sa bratom iz ćelije. I to relativno uskoro. Jer "Bolje od bekstva" je film koji je izašao 1993. godine.

Iste one koja je prelomila život Lauševića, i nekih drugih porodica. Iste one koja je u kalendaru sadržala kobnu noć, između 30. i 31. jula, kada je glumac oduzeo živote dvojice mladića. Datum, i imena, koji će ga proganjati do poslednjeg dana.

Proganjaće ga dok je robijao, u Crnoj Gori pa u Srbiji, ispisujući nizove svezaka svojim emocijama i razmišljanjima. Proganjaće ga kada u strahu od krvne osvete, za porodicom, izbegne u Ameriku. Dok bude molerisao zidove bogatih Njujorčana i sa one skele recitovao Jesenjina, a ti ga Njujorčani snimali ne znajući da je on proživeo bar jedan njihov život, i za sobom ima karijeru slavnog glumca. Možda se neki i zapitao, onako usput, kakva li se snaga i dar kriju u tom čoveku, sposobnom da nas snagom emocije i stihom ruskog pesnika zaustavi u našoj užurbanosti. To nećemo saznati.

Foto arhiva Novosti/Borba

Ostalo smo o njemu saznavali. I previše toga, budući da je reč o čoveku koji se opredelio za svoju tišinu. Za zidove, iza kojih je puštao tek odabrane. Za zidove u sebi, iza kojih je pokušavao da drži prošlost.

Sreo se, u svom životu ilegalnog imigranata, sa rediteljem koji ga je pretvorio u Šmekera, opet igrom sudbine, sada svog njujorškog komšiju. Šetaće dva prijatelja po Žarkovom njujorškom zatvoru, omeđenom vodom, i šetajući po Ruzvelt Ajlendu, pričati i pričati... Srušiće pred Amarom one najneprobojnije zidove - u sebi, i pred njegovim će se očima pretvoriti i u pisca.

A potom će i taj svoj dar podeliti sa svima nama. Najpre preko "Novosti", i zajedno će sa knjigom "Godina prođe, dan nikad" uspeti u nemogućem - da pola zemlje čita istu knjigu.

Knjigu koja potresa svakog pojedinog čitaoca, ali je uspela dobro da protrese i crnogorsko pravosuđe...

Komemoracija i ispraćaj

KOMEMORACIJA povodom smrti Žarka Lauševića je danas, 20. novembra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u 11 časova.

Ispraćaj i kremacija slavnog glumca biće na Novom groblju u Beogradu, sa početkom u 14 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)