O VELIČANSTVENOJ ENERGIJI LJUBAVI: Slike velikog formata Nikole Žigona u galeriji "Štab"

M.A.K.

14. 11. 2023. u 20:43

SERIJU velikih formata, pod nazivom "Slike u e-molu", slikar Nikola Žigon predstaviće u galeriji "Štab", a izložba će biti otvorena u petak, 17. novembra, u 19 časova.

О ВЕЛИЧАНСТВЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ ЉУБАВИ: Слике великог формата Николе Жигона у галерији Штаб

Foto promo

Objašnjavajući kako je došao do naziva ove postavke, umetnik kaže da se setio svojih omiljenih muzičkih kompozicija, Mendelsonovog koncerta za violinu i Šopenovog klavirskog koncerta, koji su komponovani u e-molu, i dodaje:

- Kompozicije koje me pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidim ljubav, da osetim koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatram da li se kreće, menja oblik, i da li može da se zgusne toliko da mogu da je dodirnem - ističe umetnik. - Kako priča u bojama, u zvuku, u znaku, obliku i dahu, ljubav. Prisutna je svugde i u svemu, konstantno, mi smo ti koji je osete ili ne, i dajemo joj izvesni obrazac postojanja. Na ovoj izložbi, na ovim slikama, zapisao sam bojom, potezom, linijom sve što sam osetio, zapazio, spoznao o toj veličanstvenoj energiji ljubavi, koja nas čuva, u čijim kodovima se nalaze zapisi za rascvetavanje naših života. Zašto su obe kompozicije u e-molu i zašto me tako pokreću? Da, razmišljao sam i istraživao, ali ja nisam teoretičar i neću o tome pisati, ostaviću da mi kompozicije ova dva čarobnjaka, drže otvoreno srce, jer ja volim tako da posmatram svet.

Diplomirao na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991. na Fakultetu likovnih umetnosti, Žigon je boravio u Parizu i Nemačkoj, gde je postao ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Wrth muzeja u Knzelsau, Baden Virtember. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)