TANANE GRANICE IZMEĐU SVETOVA: Beogradski umetnik Saša Pančić predstaviće od četvrtka svoja dela u Berlinu

M. Kralj

14. 11. 2023. u 22:31

UMETNIČKI projekat "Roneva" (Ronewa art project) iz Berlina, od 16. novembra do 21. decembra, ugostiće dela našeg uglednog umetnika srednje generacije Saše Pančića. Publici u trenutno najaktuelnijem umetničkom centru u Evropi, Pančić će se predstaviti postavkom nazvanom "Membrane".

ТАНАНЕ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ СВЕТОВА: Београдски уметник Саша Панчић представиће од четвртка своја дела у Берлину

Foto Z.Jovanović

Izložba se sastoji od tri serije crteža tušem na papiru, koje nose nazive "Semantičke senke", "Izvan horizonta" i "Liminalnost". Ali svi ti radovi zajedno preispituju značenje "Membrana".

- "Membrane" su dubinsko ispitivanje koncepta membrana, tananih barijera koje definišu, ali i štite, kako fizički, tako i simbolično - piše u najavi postavke. - Na ovoj izložbi Saša Pančić pred gledaoce postavlja izazov da zamisle skrivene slojeve realnosti u njegovim crtežima.

Foto promo

Najava postavke našeg autora u Berlinu

Kako ističu u berlinskoj galeriji, čak i Pančićev izbor papira - "Fabriano" pamučni papir, papir od svile i japanski ručno rađeni "Maši" papir, utiču na značenje radova. Njegova dela, kako tvrde, prevazilaze puko predstavljanje, zadirući u dubinu percepcije, deleći spoljašnje od unutrašnjeg, fizičko od psihološkog, istorijsko od superistorijskog.

- Još od početka svoje karijere Pančić je pokazao raznovrsnost u svom umetničkom radu, koji obuhvata slike, skulpture i video-radove - naglašavaju u galeriji "Roneva", pišući o, kako kažu, provokativnom svetu ovog našeg autora i njegovih "Membrana". - Idući tom multidisciplinarnom putanjom, on je nepokolebivo održavao jezgro svoje umetničke vizije, aktivno istražujući različite medije i načine izražavanja.

Crveni pečat

NA prednjoj strani Pančićevih crteža je crveni pečat, sa njegovim inicijalima i brojem 23 - opisuje se u najavi. - Ove naznake su tu da ukažu na istorijsku upotrebu crne, bele i crvene u kineskoj i japanskoj kaligrafiji, u avangardi i Bauhausu. Crveni pečat, umetnikovi inicijali i godina, služe kao njegov unikatni način arhiviranja, ali i dopunjavaju narativ svakog pojedinačnog crteža.

Pančićevi crteži tušem, ističe se, dubinom redukcije, bude osećaj neposrednosti. Naglašavajući da je njegov stil nedvosmileno jedinstven, i samo njegov, u predstavljanju našeg umetnika pominju se i uticaji Gutai grupe, Roberta Mortevela, akcionog slikarstva, Kazimira Maljeviča...

Više od tri decenije Saša Pančić (1965) zastupljen je na domaćoj, regionalnoj, a sve češće, kao sada u Berlinu, i široj likovnoj sceni, dok je međunarodnu reputaciju stekao i kao filmski autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)