MUZEJ GRADA BEOGRADA U TRCI ZA "BAŠIBOZUKA": I naša kulturna ustanova sutra na aukciji kod "Sodebija"

M. Kralj

08. 11. 2023. u 16:41

ZA sliku "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića, koja će se sutra naći kod čuvene londonske kuće "Sadebi" nadmetaće se i Muzej grada Beograda!

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА У ТРЦИ ЗА БАШИБОЗУКА: И наша културна установа сутра на аукцији код Содебија

Foto Sodebi

 Ovo je, za "Novosti", potvrdila direktora Jelena Medaković, ističuće kako je ova institucija zainteresovana da se u zemlju vrati jedno ovakvo delo našeg internacionalno najpriznatijeg likovnog umetnika, čije slike dostižu ogromne svote u najprestižnijim aukcijskim kućama.

- Ovo tehnički besprekorno ulje na dasci, sa izuzetno precizno urađenim detaljima, koje se ističe svojom lepotom, može umnogome da doprinese vrednosti naše kolekcije - ističe Medakovićeva, i dodaje da upravo Muzej grada Beograda baštini izrazito vredan legat, koji je lično zaveštao veliki slikar. - U kolekciji, za koju je radove birao sam Jovanović, imamo portrete, aktove, pejzaže, delove njegovog bečkog ateljea, ali nijedno delo iz njegove orijentalističke faze, koja je izuzetno cenjena u svetu. Zato nam je namera da "Odmorom bašibozuka", a kasnije možda i nekim drugim delima, upravo dopunimo taj deo njegovog opusa.

Sagovornica podseća da je Jovanović još kao mlad slikar stvarao radove koji pripadaju orijentalistici, kao i mnogi pre njega, među kojima je bio i francuski velikan Ežen Delakroa, ali i njegovi savremenici.

- Dela orijentalistke su zastupljena u svim velikim i značajnim muzejima, i smatramo da bi trebalo da ih ima i naš, posebno ona čiji je autor Paja Jovanović, koji je među nekolicinom naših autora uvaženih na svetskoj sceni. Pored toga, naša institucija zastupa stav da se slike ne vrednuju prema temama i motivima, već estetskim kriterijumima - naglašava Medakovićeva.

Pajin legat

PET godina pre smrti, 1952. Jovanović je Muzeju grada Beograda ostavio legat sa više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice... Legat je dopunjen poklonom njegove supruge Hermine-Muni Dauber, koja je muzeju dala 11 umetničkih slika Paje Jovanovića iz privatne kolekcije i više komada stilskog nameštaja.

Na aukciji nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", procenjena vrednost ovog Jovanovićevog ulja na dasci, čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5) je između 70.000 i 100.000 funti. Muzej grada Beogrda, koji je ušao u prepisku sa "Sadebijem" će se u trku upustiti uz podršku države.

- Stupili smo u kontakt i sa svim našim kolekcionarima, koji su nam potvrdili, što nam je veoma drago, da neće učestvovati u aukciji, jer smatraju da je takvom delu mesto u muzeju - otkriva Jelena Medaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)