PREMIJERNI "SKENDERBEG": Predstava Bitef dens kompanije 10.novembra pred beogradskom publikom

V.V.S.

03. 11. 2023. u 16:00

PLESNA predstava "Skenderbeg" Bitef dens kompanije, po konceptu, tekstu i u režiji Isidore Stanišić, biće premijerno izvedena za beogradsku publiku na sceni Bitef teatra 10. novembra.

ПРЕМИЈЕРНИ СКЕНДЕРБЕГ: Представа Битеф денс компаније 10.новембра пред београдском публиком

foto S.Dolašević

Prema rečima koreografkinje Isidore Stanišić, predstava "Skenderbeg" je plesni traktat o herojstvu:

- Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture već stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno - ističe Isidora Stanišić.

Predstava je prvi put odigrana u Budvi na zatvaranju Jadranskog festivala igre 27. juna. Muziku za predstavu je uradio Vasil Hadžimanov, koji će i uživo svirati na premijeri. Kostim je radila Selena Orb, dizajn svetla Dragan Đurković.

Igraju Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)