Još jedna nagrada za "Bravo za klovna"

J. L.

23. 10. 2023. u 14:59

Na Bečejskom festivalu monodrame "Be:femon", jedanaestom po redu, a Gran pri ovog festivala ponela je Minja Peković za monodramu "Bravo za klovna" Narodnog pozorišta.

Још једна награда за Браво за кловна

Foto Subotica danas

Jednoglasnu odluku o pobednici doneo je žiri u sastavu  Dušanka Glid Stojanović, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu - predsednica, Marija Medenica glumica SNP-a i prošlogodišnja dobitnica nagrade na Be:femonu i Aron Balaž glumac iz Novog Sada.

  - Minja Peković otvara polje suočenja, odnosno sudara sa bolešću koji se kroz arhetipski lik klovna transformiše u ženu koja se nosi sa institucijama i snažnim identitetom sebe kao majke. Minja se publici predstavlja bez patetike tužnog klovna energijom glumca hazardera/klovna koji skače u čašu sa trampoline. Ona sa lakoćom dopire do publike koju ne opterećuje nego uspeva da joj pokaže svoju veliku veštinu i talenat - navodi se u obrazloženju.

Ono što ovaj festival dodatno čini posebnim jeste činjenica da posle svake odigrane momodrame umetnik razgovara sa članovima žirija.

 - Iako je Minja otvorila Be:femon, već na ovom svojevrsnom “ispitu” nakon njegovog praktičnog dela, bilo je jasno da je nagrada njena. Ne želimo da budemo neskromni, jer mi znamo koga imamo, ali kada vam Dušanka Glid Stojanović kaže da ste pokazali nadnaravnu snagu glumca, uradili nešto van svakog reda, nešto izvanredno, da ste heroina ovog vremena u glumačkom esnafu, da je opčinjena vašom umetničkom snagom … tu nema dileme, ovaj student je opet dobio čistu desetku – kaže Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta u Subotici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)