PESMA TRI SVETA ILI ŽENSKI ODISEJ: Predstavljen novi roman Vladimira Pištala

Marina Mirković

11. 10. 2023. u 16:16

PISAC Vladimir Pištalo, laureat brojnih priznanja pa i nagrade "Meša Selimović", predstavio je juče u Biblioteci grada Beograda svoj novi roman "Pesma od tri sveta" u izdanju "Agore", u društvu izdavača, urednika i recenzenta knjige Nenada Šaponje.

ПЕСМА ТРИ СВЕТА ИЛИ ЖЕНСКИ ОДИСЕЈ: Представљен нови роман Владимира Пиштала

BGB

Upravnik Narodne biblioteke Srbije, pre toga dugogodišnji univerzitetski profesor u SAD, Pištalo se na radost čitalaca vratio svom primarnom pozivu - pisanju prepoznatljive, moćne proze, i to ovoga puta - iz ugla žene! Tačnije, svoje junakinje Ozane Bolice, one koja za sebe veli da je bila "pesma o tri sveta" iz naslova, a koju pisac naziva ženskim Don Kihotom i Odisejem dok ona, sa druge strane, kazuje i ovo: "Trebalo je da budem Penelopa, a bila sam Odisej".

- Svet je oduvek bio prepun gospodara i učitelja. Tako je bilo, a tako je i danas. Žene su bile gotovo izbačene iz istorije, već su ostajale neko po strani, da budu samo u kući. Moja nova knjiga je na neki način spomenik ženi iz tog vremena - ukratko je Pištalo približio svoj roman.

Kako navodi urednik i recenzent, ovo je knjiga o ženi, o Boki, o svetu, uz citat "Nadživljavajući pobeđujem" Marka Aurelija.

- Roman "Pesma o tri sveta" vodi velika i hrabra mašta koja pravi širok kulturološki zahvat, od baroka doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, sve do Napoleonovog osvajanja Perasta - naveo je Šaponja.

Pištalo naglašava da glavni element knjige jeste mašta, ali da i pored nje nije nikako izneverio istorijske podatke i činjenice, stvarajući junakinju snažnog, zavodljivog unutrašnjeg glasa i roman koji upravo - vraća glas ženi izbačenoj iz istorije.

- Vladimir Pištalo je napisao priču o 17. i 18. veku, o otkrivanju sveta, o ženi. Ispričao je pravi pustolovni roman, što se od njega nije očekivalo, posle knjiga o Nikoli Tesli i Ivi Andriću. I ovde je sve povezano sa Venecijom, uključuje se i Korto Malteze, pisac nas vodi kroz velike avanture tri sveta. Roman "Pesma o tri sveta" je u samom vrhu savremene svetske književnosti. Tako očekujem da se ubuduće uvek govori - "Izašao je novi roman Salmana Ruždija i nova knjiga Vladimira Pištala" - naglasio je Šaponja i podsetio da je ovo 13. knjiga koju Pištalo objavljuje za "Agoru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu