DUŽNI SMO DA SVETU POKAŽEMO KO SMO: Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, o blagu koje čuva ova ustanova (FOTO)

Miljana Kralj

08. 10. 2023. u 19:25

BEOGRAD ima obavezu da svetu pokaže svoju istorijsku veličinu i značaj i kroz stalnu postavku svog gradskog muzeja.

ДУЖНИ СМО ДА СВЕТУ ПОКАЖЕМО КО СМО:  Јелена Медаковић, директор Музеја града Београда, о благу које чува ова установа (ФОТО)

Foto Muzej grada Beograda

To kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, koji će od 16. do 20. oktobra, izložbama na svojim brojnim adresama, promocijom monografije, dodelom nagrada i priznanja, proslaviti 120 godina postojanja, još čekajući stalnu postavku.

- Programom "Prvih 120 godina" od januara obeležavamo jubilej, koji nije samo muzejski, već je važan i za grad, celu zemlju, ali i okruženje - kaže Medakovićeva. - Udarnih pet dana u oktobru, predstavljaju finale proslave, a otpočeće, već 15. oktobra uveče, na dan kada je muzej osnovan 1903, susretom sa Ivom Andrićem, u atmosferi njegovog stana-muzeja, gde će glumac Tihomir Stanić, u ulozi našeg nobelovca pozdraviti goste.

Noć legata

U SPIRTINU kuću uneli smo klavir koji je poklon operske dive Biserke Cvejić - otkriva sagovornica. - Tu održavamo kamerne koncerte i izložbe za koje postoji veliko interesovanje, pa je bila i najposećenija adresa u našoj manifestaciji "Noć legata", koju ćemo treći put ponoviti 21. oktobra, na zahtev publike.

* Sprema se i jedna velika premijera?

- Na nivou spektakla biće prvo iznošenje Makrinove glave, na samo četiri sata, u zgradi u Resavskoj ulici, 16. oktobra. Na svetu postoje samo dve glave ovog imperatora, jedna kamena u Americi, i livena, koja je kod nas. To je predmet neprocenjive materijale i istorijske vrednosti, jer je Makrin veoma kratko vladao i za njim nije ostalo mnogo toga. Njegova glava se nalazi u našoj zbirci od kraja šezdesetih godina, a pronađena je, gotovo slučajno, tokom iskopavanja u Boleču. Tada je "Njujork tajms" pisao da je vredna milione dolara, a ta cena je, naravno, porasla i mi ne možemo da je sada precizno definišemo.

Foto Muzej grada Beograda

Imperator Makrin

* A šta su iznenađenja postavke "120 predmeta za 120 godina" u Salonu MGB?

- Biće izloženo remek-delo Paje Jovanovića, akt njegove supruge Muni, kao i jedna izuzetna predstava Beograda, koju je sa velikom ljubavi i pažnjom uradio Uroš Predić. Tu su i izuzetne gravire iz zbirke za istoriju, ali i salon kraljice Natalije Obrenović. Prikazaćemo i kolekciju skulptura manjih dimenzija Mrđana Bajića, sliku "Blagovesti" akademika Milice Stefanović, koja je i dobitnik Velike nagrade MGB povodom 120. godišnjice. Na drugom nivou Salona, imaćemo plakate koji će biti prvi put u javnosti, iz vremena kada su propaganda i grafički dizajn bili visokokvalitetna likovna disciplina, a među njima je i rad Mila Milunovića.

Foto Muzej grada Beograda

Gravira iz zbirke za istoriju MGB

* To će sve biti nukleus buduće stalne postavke u obnovljenoj zgradi u Resavskoj ulici. Dokle se stiglo sa tim poslom?

- Na stalnoj postavci će biti više od 100.000 predmeta, a ovo je tek 120. Trenutno smo u procesu javne nabavke, koja još nije okončana zbog stalnih žalbi učesnika na tenderu, pa tako ni građevinski radovi nisu počeli. Ali, drugi pripremni radovi jesu, pa se nadamo skorom okončanju procesa između ponuđača, u kojima mi ne učestvujemo.

* U jubilarnoj godini Muzej je uspeo da privede kraju radove na Spirtinoj kući u Zemunu...

 

Proslava u celom gradu

KROZ zbirke i materijal koji baštini, Muzej pokriva svih 17 beogradskih opština, tako će se i proslava odvijati u celom gradu - kaže Medakovićeva. - U Zavičanom muzeju Žarkova izložićemo najleše primerke pirotskog ćilima, a Banjički logor imaće izložbu originalnih fotografija "Oslobođeni grad Beograd 1944". U okviru spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji biće predstavljena postavka na otvorenom posvećena vladarskim zadužbinama, čije su autorke profesorke Dragana Pavlović i Aleksandra Pučeković. U Konaku kneginje Ljubice otvorićemo izložbu o razvoju urbanizma, dok će se u vrtu odvijati manja postavka "Vladarke"....

- Čekamo još okončanje spoljašnjih radova, jer ulica nije gotova, kao ni fasada. Spirtina kuća je prethodnom restauracijom iz 2000. pretrpela neka oštećenja, ali su glavne karakteristike njenog slikarstva i zanatskih radova sačuvane. Ona ima kapacitet da bude muzej određene epohe, stila, načina života, i lepote jednog perioda, a da se Zavičajni muzej Zemuna premesti u adekvatniju zgradu, jer baštini materijal koji je ogroman za jednu građansku kuću iz 19. veka.

* Dok se čekaju radovi u Resavskoj, muzej je počeo da restauira svoje predmete. Kako teku radovi?

- Za poslednje četiri godine obrađeno je impozantano mnogo eksponata, koji se već broje u hiljadama. To je možda najznačajniji rad, iako nije vidljiv u javnosti. Zgradu je lakše rekonstruisati, nego završiti sve zadatke u pripremi zbirki. Konzervacija i restauracija su nam posao od najvećeg prioriteta, izuzetno zahtevan i kompleksan. Radili smo ih na najvrednijim i najosetljivijim delovima kolekcija, na nameštaju, slikama, arheološkim predmetima, papirnoj građi... Muzej ima i impozantnu zbirku stare i retke knjige čija restauracija tek predstoji, kao i zbirke nakita, starog novca, dinastičkih predmeta.

Foto Muzej grada Beograda

Vinčanska figurina

o Kolekcija će biti iznenađenje za mnoge, jer celovito nije predstavljena više od pola veka, kada je bila izložena u prostoru u Zmaj Jovinoj ulici?

- U današnjoj upravnoj zgradi, tada se nalazila tek mikropredstava onoga što baštinimo, a čuvamo predmete u rasponu od gotovo 8.000 godina. Imamo ostatke mamuta, eksponate sa praistorijskih nalazišta poput Starčeva i Vinče, zbirku za antiku, eksponate iz keltskog perioda, srednjovekovne predmete, nacionalni vredne umetničke kolekcije... Zabrinjavajuća je činjenica da grad koji se razvija velikom brzinom, koji nije anoniman, nema jedno mesto gde možete da vidite i razumete njegov razvoj. Tako da ćemo tek nakon otvaranja stalne postavke shvatiti koliko je Beograd značajan na evropskoj, ali i svetskoj mapi, ne samo kada je kultura u pitanju, već i fenomen dužine trajanja na jednom mestu.

Kaporov i Šobajićev legat

PROŠLE godine smo otvorili Salon, a zbog nekih administrativnih stvari, legat koji se tiče muzičkog i književnog nasleđa, u Ulici Vuka Karadžića, čeka sledeću godinu - otkriva planove direktorka MGB. - U međuvremenu smo dobili legat Mome Kapora u Karađorđevom parku, koji je u procesu rekonstrukcije. Prostor legata Miloša Šobajića na Topličinom vencu opremljen je posebnim sistemima zaštite i spreman da primi zbirku, ali ostavinskim i nekim drugim sudskim procesima taj se proces usporio. U prepisci smo sa naslednicima i očekujemo da se to reši u najskorije vreme. Čekamo datum za preuzimanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024