ARHIVA U POKRETU I "SLOBODNE DJEVOJKE": Dve predstave iz Srbije večeras pred publikom 57. Bitefa

V.V.S.

06. 10. 2023. u 14:46

NA večerašnjem repertoaru 57. Bitefa su dve domaće predstave, jedna za drugom: na festivalskom repertoaru prvo je plesna predstava "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" na sceni Bitef teatra, a potom i "Kao sve slobodne djevojke" u Ateljeu 212.

АРХИВА У ПОКРЕТУ И СЛОБОДНЕ ДЈЕВОЈКЕ: Две представе из Србије вечерас пред публиком 57. Битефа

foto Atelje 212

Autorski projekat Igora Koruge (u izvođenju Stanice Servis za savremeni ples) podstaknut je pitanjem na koji način arhiviranje plesne umetnosti može biti umetnička praksa, a u njemu je angažovano pet izvođača različitih generacija - Nela Antonović, Anđelija Todorović, Jelena Jović, Tanja Pajović, Boris Čakširan i Sanja Krsmanović Tasić. Mali ansambl predstavlja "arhivu u pokretu", koja na pozornici ostavlja nedovoljno zabeležene zapise kretanja, doživljaja i sećanja o vremenu, u kome kod nas još ne postoji zvaničan institucionalni okvir za arhiviranje lokalne plesne scene.

- Okupili smo pionire nezavisne scene, s početnom idejom da uradimo savremenu plesnu predstavu sa izvođačima zrelog doba, ostvarenih karijera i umetničkih praksa, koji su svoje vrhove dostizali od osamdesetih godina prošlog veka do naših dana, u doba turbulentnih političkih promena i njihovog uticaja na umetnost - objašnjava Koruga. - Tako je tema naše predstave, između ostalog, odnos umetnika prema estetici, institucijama i samoodrživosti.

"Kao sve slobodne djevojke" (u režiji Selme Spahić) treći je komad Tanje Šljivar u Ateljeu 212. Praizvođenje je imao u berlinskom Dojčes teatru. Pored Nemačke, javno je čitan i izvođen u SAD, Hrvatskoj, Austriji i Italiji. Priča o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su zatrudnele na ekskurziji - do sada je prevedena na sedam jezika. U predstavi igraju Milica Mihajlović, Ana Mandić, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Marta Bjelica i Minja Aleksić, u alternaciji sa Verom Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini