VEČE KNJIŽEVNE IZVRSNOSTI: Ambasada Srbije u Parizu ugostila dodelu prestižnih vinskih nagrada za književnost OIV-a

Tanjug

22. 09. 2023. u 16:44

U REZIDENCIJI ambasadora Srbije u Parizu održana je manifestacija koju je organizovala Međunarodna organizacija za lozu i vino (OIV), čime je Srbija kao država potvrdila svoju posvećenost promovisanju izvrsnosti u kulturi vinarstva i vinogradarstva.

ВЕЧЕ КЊИЖЕВНЕ ИЗВРСНОСТИ: Амбасада Србије у Паризу угостила доделу престижних винских награда за књижевност ОИВ-а

Foto: Novosti

– Ova organizacija, poznata po svojoj ulozi u uspostavljanju međunarodno priznatih standarda za proizvodnju vina i proizvoda od vinove loze, proslavio je svoju stogodišnjicu i održala godišnju ceremoniju dodele književnih nagrada u rezidenciji srpskog ambasadora. OIV je globalni autoritet posvećen promociji visokokvalitetnih proizvoda vinske i vinogradarske kulture koja postoji čitav vek i okuplja 50 članica. Osnovan sa ciljem da stvori međunarodno usklađene i prihvaćene standarde, OIV igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti industrije vina i vinogradarstva osiguravajući najviši nivo kvaliteta i doslednosti.

Svake godine OIV pažljivo bira štampane i digitalne publikacije iz oblasti vinarstva i vinogradarstva.

Ove godine dodela prestižne nagrade održana je u rezidenciji ambasadora Srbije u Francuskoj, u srcu Pariza. Osoblje ambasade i predstavnici Vlade Republike Srbije ugostili su preko 100 uglednih gostiju, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, predstavnici medija i vrhunski vinski stručnjaci.

Foto: Novosti

Centralni deo manifestacije bila je dodela priznanja za 25 laureata koji su dobili priznanja za izuzetan književni doprinos svetu vina. Ovi laureati proslavljeni su po posvećenosti istraživanju i prenošenju bogatog vinskog i vinogradarskog znanja kroz svoja pisana dela.

Kao svedočanstvo književnom umeću pobednika, primerci nagrađivanih knjiga bili su istaknuti, nudeći prisutnima uvid u svet vinarstva i vinogradarstva očima ovih talentovanih autora.

Ovaj događaj je poslužio kao odlična platforma za promociju srpskih vina. Stručnjaci iz oblasti vina iz Srbije prikazali su vrhunsku ponudu vina, podelivši svoje znanje i strast sa okupljenom publikom.

Ujedno, publici i stručnoj javnosti je u Parizu na ovom događaju predstavljen i najveći i najuticijniji sajam vina u regionu, Vinska vizija Otvorenog Balkana koja ove godine, od 16. do 19. novembra u Beogradu okuplja više od 550 izlagača.

Viska vizija će okupiti najbolje od najboljih vinara, vinogradara, destilerija, kao i profesionalnih kupaca i biće jedinstven forum za povezivanje i saradnju profesionalaca iz vinske industrije. 

Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, srdačno je pozdravio prisutne na događaju.

- Ovo je izuzetno važan trenutak za celu Srbiju, imajući u vidu predstojeći drugi sajam vina Vinska Vizija Otvorenog Balkana koji će se održati u Beogradu u novembru. Činjenica da je OIV zvanično pokrovitelj našeg Sajma, kao i dodela nagrada laureatima od strane prestižne organizacije kao što je OIV, koja sa nama proslavlja svojih 100 godina postojanja, čini ovaj događaj izuzetno značajnim. Naša srpska vina od lokalnih i retkih sorti su dobila veću vidljivost. Publika je imala priliku da se upozna s autohtonim sortama grožđa iz naše zemlje i izrazila je veliko interesovanje za Prokupac, Tamjaniku, Muscat Crocant, Probus, kao i za naša roze i penušava vina. Ono što je posebno važno jeste da smo na ovom skupu dogovorili buduće posete Srbiji i našim renomiranim vinarijama i vinogradarima uz poseban akcenat na predstojeću Vinsku viziju i potencijal saradnje sa međunarodno priznatim enolozima i majstorima vinske industrije i kulture.

Luiđi Moa, predsednik OIV, istakao je zahvalnost Ambasadi Srbije u Parizu na gostoprimstvu i pozdravio prisutne uz obećanje da će biti gost predstojeće Vinske vizije u novembru.

Moa se posebno osvrnuo na izvanrednu saradnju između OIV-a i srpskih vinogradara, ističući da je Srbija postala ključni deo globalne vinske zajednice. Predsednik OIV je naglasio da su srpska vina donela jedinstvenu i bogatu priču koja se sada deli sa svetom, te da se raduje budućim projektima i inovacijama koje će doprineti daljem usponu srpske vinarske scene. 

Tokom zvaničnog dela skupa, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije, Danijel Nikolić održao je prezentaciju ovogodišnjeg vinskog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana, pred laureatima i predstavnicima OIV-a, a Ivana Stanković, otpravnik poslava Ambasade Republike Srbije u Parizu je pozdravila sve prisutne.

Svečana dodela književnih nagrada OIV-a u Parizu predstavlja izuzetan uspeh, ujedinjujući poznavaoce vina, književne entuzijaste i diplomatske zvanice u slavlju pisane reči i izvrsnosti globalne zajednice vinara i vinogradara.

BONUS VIDEO: KARNEVAL U VRŠCU: Više od 600 veselih učesnika performansima razgalilo publiku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)