TIJANI KATIĆ NAGRADA "ĐURA ĐUKANOV": Mladoj književnici priznanje za rukopis „Hod po ivici kruga“

R. Š.

21. 09. 2023. u 21:00

DOBITNICA književne nagrade „Đura Đukanov“ za 2023. godinu, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Jovan Popović“ iz Kikinde, je Tijana Katić ( 26) za rukopis neobjavljene knjige priča „Hod po ivici kruga“.

ТИЈАНИ КАТИЋ НАГРАДА ЂУРА ЂУКАНОВ: Младој књижевници признање за рукопис „Ход по ивици круга“

Foto: R.Šegrt

 Žiri je saopštio da njen rukopis pokazuje da se radi o perspektivnoj autorki, čiji se spisateljski dar može uspešno dalje razvijati i pružiti značajan doprinos novoj generaciji pisaca domaće proze.

Foto: R. Šegrt

Nagrada "Đura Đukanov"

- Zbirka priča „Hod po ivici kruga“ nudi sagledavanje i promišljanje jugoslovenske i srpske kulture i društva iz perspektive mlađe generacije, kroz razmatranja nasleđenog i potrage za sopstvenim mestom, kako u široj zajednici, tako i u sopstvenom mikrokosmosu. Potcrtavajući motiv kruga da označi cikličnost istorije i kulture, ali i ljudske prirode, autorka preispituje pregršt tema poput tumačenja stvarnosti, transformacije moderne porodice, osnivanja i održavanja različitih prijateljskih i romantičnih odnosa, koji trpe pod zahtevnim uticajem modernog kapitalizma, ali i sazrevanja i suočavanja sa ličnim željama, postupcima i odlukama.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju domaće književnosti i popularne kulture, autorka uspostavlja sponu između proslavljenih stubova literarne, filmske i muzičke umetnosti 20. veka i novih, mladih glasova savremene kulture, te njihove jedinstvene perspektive, gledajući istovremeno u prošlost i budućnost, u svet i sebe – saopštio je žiri u kojem su bili Jovana Koprivica, Slađana Stamenković i Dragan Babić.

Foto: Privatna arhiva

Tijana Katić

Pored nagrađenog rukopisa, žiri je pohvalio i rukopise „Pukotine“ Bojane Tatić i „Led i mašna“ Zorice Jošić, koje su ušle u uži krug ovog izbora. Književna nagrada „Đura Đukanov“ dodeljuje se za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina. Sastoji se od plakete i štampanja knjige, džepnog fromata, u tiražu od 300 primeraka,

O AUTORKI

Tijana Katić je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na smeru za statistiku, informatiku i kvantitativne finansije. Bila je saradnik za marketing i moderator na panel diskusijama iz oblasti ekonomije. Piše prozu i pohađala je radionice kreativnog pisanja. Njena kratka priča „Optička iluzija vida“ štampana je u zborniku Službenog glasnika kao jedna od 15 najboljih pristiglih na konkurs za najbolju kratku priču 2020. godine. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?