NEDELJA CRNOG TALASA U NJUJORKU: U Muzej moderne umetnosti (MoMA), od petka 8. spetembra, filmovi eminetnih jugoslovenskih autora

M.A.K.

08. 09. 2023. u 17:24

JEDAN od najznačajnijih kulturnih institucija u Njujorku, Muzej moderne umetnosti (MoMA), od petka, 8. septembra, prikazuje seriju filmova nekadašnjih eminentnih jugoslovenskih autora, iz šezdesetih godina prošlog vela, pod imenom - Black Wave to White Ray.

НЕДЕЉА ЦРНОГ ТАЛАСА У ЊУЈОРКУ: У Музеј модерне уметности (МоМА), од петка 8. спетембра, филмови еминетних југословенских аутора

Foto promo

Izbor od 15 ostvaranja zapravo predstavlja presek "crnog talasa" (termin uveo kritičar Vladimir Jovičić za dela autore, koja su se mimo socijalističkih trendova, nezdravo bavili mračnom stranu ljudskog iskustva), a sačinila ga je Mina Radović, istoričarka filma, koja je kustos ovog programa, uz Dejva Kera, iz odeljenja za film MoMA.

- Filmski stvaraoci poput Dušana Makavejeva, Aleksndra Petrovića i Živojina Pavlovića,bavili su se tada zabranjenim temama kako što su seks, rat, otuđenje u društvu, sa spoecifičnim crnim humorom i inovacijama u formi - ističe se u najavi na satjtu MoMA. - Iako su mnoge od ovih filova socijalističke vlasti zabranjivali i cenzurisale, oni su zadobili dovoljno međunarodne pažnje i osvojili stepen slobode nezamisliv za druge zemlje Istočnog bloka.

Revija otpočinje filmom "Ponedeljak ili utorak", Vatroslav Mimica, a sledi ga "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T." Dušana Makavejeva. U subotu su na programu "Ples na kiši" slovenačkog reditelja Boštjana Hladnika, "Podne" Puriše Đorđevića i "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića. U nedelju će pred njujorškom publikom biti "Praznik" Đorđa kadijevića, "Skupljači perja" Saše Petrovića i "Memento" koja je potpisao makedonski reditelj Dimitrie Osmanli.

"Mali vojnici" Bahrudin Čengić, a potomi "Čudna devojka", Jovana Živanovića, biće prikazani u utorak, 12. septembra. Dan kasnije biće emitovan i jedini sudski zabranjeni film - "Grad", koga su režirali Marko Babac, Živojin Pavlović i Vojislav Kokan Rakonjac.

Četvrtak je rezervisan za delo "Ne vraćaj se istim putem" u režiji Slovenca Joža Babiča, a petak za "Sveti pesak" Miroslava Antića. Ovu seriju o crnom talasu u nedelju, 17. septembra zatvoriće film "Tri" Saše Petrovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)