PET NEDELJA VRHUNSKE UMETNOSTI: Hiljadu učesnika okupio je 6. Kaleidoskop kulture koji počinje večeras u Novom Sadu

J. S.

07. 09. 2023. u 13:06

NASTUPOM Petera Bencea, jednog od najpoznatijih pijanista sveta,večeras na Korzou (Bulevar Mihajla Pupina) u Novom Sadu u 20.30 sati započeće 6.Kaleidoskop kulture koji će trajati pet nedelja.

ПЕТ НЕДЕЉА ВРХУНСКЕ УМЕТНОСТИ: Хиљаду учесника окупио је 6. Калеидоскоп културе који почиње вечерас у Новом Саду

Kaleidoskop kulture

Bence će se novosadskoj publici predstaviti u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića.

- Muziku ne treba ograničavati,ona trbi trebalo da bude dostupna svim ljudima - kazao je Bence uoči večerašnjeg nastupa. - To je kao pretvaranje grada u veliku pozornicu. Veoma se radujem, svaki projekat je jedinstven i uzbudljiv, ali kada neko može da svira muziku sa 80 drugih umetnika na sceni, to je nešto posebno.

Program  ovog umetnika uključivaće klasike, filmsku muziku za sve generacije kao i aranžmane popularne muzike Majkla Džeksona i grupe "Kvin".Na repertoaru će biti i nekoliko Benceovih kompozicija za klavir i orkestar.

U predstojećoj nedelji festivala nastupiće  dobitnik Gremija i jedan od najpoznatijih džez muzičara, Džejson Majls,zatim naš violinski virtuoz Stefan Milenković uz Kameratu Novi Sad, kao i Senda Pan flute ćoir, te dečji hor iz Hirošime, pod dirigentskom palicom Hiromicua Šimamota i novosadski Bajićevi slavuji, koje je osnovala Ana Kovačić.

U nedelji primenjene umetnosti, od 18. do 24. septembra, biće otvorena prva multimedijalna izložba o jednom industrijskom nasleđu „Duh mesta – prvi vek Distrikta” i nesvakidašnja interaktivna instalacija „Srce” autorke dr Miljane Komad, a stižu i najznačajnija domaća imena iz sveta dizajna – Slavimir Stojanović Futro i Goran Edi Tadić.

Uslediće nedelja vizuelne umetnosti od 25. septembra do 1. oktobra koja će započeti izložbom „Od Konjovića do Marine Abramović”.narednih danaprvi put na jednom mestu biće predstavljena dela velikana srpske umetnosti među kojima su – Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjević, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović i drugi.

U toj nedelji biće priređena i izložba „Najbolje od svetske naive”, kroz dela srpskih i kineskih naivnih umetnika, kao i radovi mladih umetnika – slikara Aleksandra Bajunovića i fotografa Vladimira Veličkovića.

Naposletku, u nedelji arhitekture od 2. do 8. oktobra stiže jedno od najvećih imena iz tog sveta, Alehandro Aravena, dobitnik Prickerove nagrade,najznačajnijeg priznanja u svetu arhitekture. Ta nedelja obuhvatiće i izložbu „Kuhinje”, kao i stručni panel „Pop-up Think Tank Future Modernities„.

Tokom pet nedelja kroz nastupe više od hiljadu umetnika smenjivaće se pet vrsta umetnosti umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja