U GALERIJI B2 - "PRODAVNICA PRAZNINA": Ukrštanje jezika umetnosti i tržišta

M.A.K.

31. 08. 2023. u 18:50

IZLOŽBA pod nazivom "Prodavnica praznina, Jusuf Hadžifejzović", biće otvorena u beogradskoj galeriji B2, biće otvorena u subotu, 2. septembra.

У ГАЛЕРИЈИ Б2 -  ПРОДАВНИЦА ПРАЗНИНА: Укрштање језика уметности и тржишта

Foto V.Popović

I to autorovim performansom prodaje umetničkih predmeta pod sloganom "Čestitam, od sada si bogatiji za ovu prazninu".

- Ukrštajući jezik umetnosti i, s druge strane, ekonomije i tržišta, Hadžifejzović već više od jedne decenije, na jedinstven način, govori o praznini i ispraznosti savremenog potrošačkog sveta, ali i o mnogim drugim civilizacijskim aspektima - ističe istoričarka umetnosti Danijela Purešević.

- Pojam straha od praznog prostora, kog je uveo Aristotel, tvrdeći kako se "priroda gnuša praznog prostora", a koji postaje važna odrednica u likovnoj umetnosti, zapravo jeste i određenje koje vekovima obeležava čitavu zapadnu civilizaciju - prenatrpavanje, neumerenost, grabežljivost, hiperkonzumerizam. S druge strane istočni svet prazninu shvata na sasvim drugačiji način. Setimo se i da se u sufizmu ukazuje kako se jedino kroz prazninu može pronaći put, da je praznina neobjašnjivi božanski elemenat, kog ni na koji način nije moguće kontrolisati, a kog ljudska bića ne mogu dokučiti, iako su svesna njenog postojanja. Jusuf stvara vlastiti narativ o praznini, objedinjujući raznorodna shvatanja, ona koja su svojstvena kontemplativnom Istoku, ali i pragmatičnom Zapadu.

BONUS VIDEO:

SEĆANjE: Miloš Žutić nas je napustio pre tačno tri decenije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)