MOSTRA U MANJKU HOLIVUDSKIH ZVEDA: Uz otvaranje jubilarnog, 80. Filmskog festivala u Veneciji

M. Kralj

31. 08. 2023. u 16:25

U FILMSKOJ palati u Veneciji, sinoć je, projekcijom filma "Komandat", reditelja Eduarda de Angelisa, započelo 80. izdanje jedne od najznačajnijih kinematografskih smotri na svetu.

МОСТРА У МАЊКУ ХОЛИВУДСКИХ ЗВЕДА: Уз отварање јубиларног, 80. Филмског фестивала у Венецији

"Ferari" Majkla Mana, sa Adamom Drajverom, Foto promo Filmski festival u Veneciji

Na čuvenoj Mostri, za glavnu nagradu Zlatni lav, do 9. septembra, takmičiće se 21 ostvarenje, među kojima su neka potpisali najznačajniji stvaraoci današnjice.

Nad ovogodišnju smotru, još i pre njenog otvaranja, nadvila se senka štrajka holivudskih scenarista i pisaca. Naime, prvobitno je bilo najavljeno da će festival otvoriti film "Izazivači" Luke Gvadanjina, u kome glumi trenutno jedna od najaktuelnijih zvezda Zendaja, ali je zbog štrajka povučen i premijeru će imati tek sledeće godine. Zamenila ga je u poslednjem momentu De Angelisova priča o spasavanju 26 Belgijanaca, tokom Drugog svetskog rata, pod komandom kapetana podmornice Salvatorea Todara.

Foto promo Filmski festival u Veneciji

"Komandant", otvorio smotru

Pojavio se i problem ko će se od velikih glumačkih imena, koja daju glamuroznost celom događaju, pojaviti na crvenom tepihu.

Bez obzira na to što je u samom startu pružio podršku štrajkačima, u Veneciju je, dan uoči početka festivala, stigao Džordž Kluni, u pratnji svoje supruge Amal. Od glumaca se očekuju i Adam Drajver, Penelope Kruz, Džesika Čestejn, Mads Mikelsen, Kejleb Landri Džons, Valeri Lemarsije, Fani Ardan, Piter Skarsgard, Bili Magnusen, Patrik Dempsi, Džek O`Konel..., a od reditelja Dejvid Finčer, Majkl Man, Ričard Linklejter, Vudi Alen, Jorgos Lantimos i Ves Anderson. U znak solidarnosti sa štrajkačima u Holivudu, ovogodišnju Mostru preskočiće Lili Džejms, Vilijem Defo, Lijam Nison, Ketrin Mekormak...

Posebno interesovanje vlada i za dolazak Prisile Prisli, Elvisove supruge, kojoj je posvećen film Sofije Kopole u glavnom takmičarskom programu. Među takmičarima je i novo ostvarenje Jorgosa Lantimosa, "Jadna stvorenja", nova verzija priče o Frankenštajnu, u kojoj igra Ema Stoun u glavnoj ulozi, kao i "Maestro" Bredlija Kupera, u kome je pored rediteljske prihvatio i vodeću ulogu, uz Keri Meligen, u priči o braku čuvenog kompozitora Leonarda Bernštajna i njegove supruge Felisije Montalegre.

Francuski reditelj Lik Beson takmiči se sa filmom "Dogmen", a Amerikanac Dejvid Finčer sa "Ubicom", čiji je protagonista i Tilda Svinton. Na programu su i "Ferari" Majkla Mana, u kome Adam Drajver igra čuvenog trkača automobilima Enca Ferarija, kao i "Poreklo" Ave Davernej, "El Konde" Pabla Laraina, "Uspomena" Mišela Franka...

Foto promo Filmski festival u Veneciji

Iz filma "Dogmen" Lika Besona

Venecija će ugostiti i filmove velikana sedme umetnosti Vudija Alena i Romana Polanskog, koji su na crnoj listi mnogih filmskih festivala zbog svojih privatnih (seksualnih) skandala, a ove godine su odbijeni u Kanu. Na Mostri će biti prikazani - van konkurencije! Vudi Alen učestvuje sa krimi romansom "Udar sreće", a Polanski sa "Palatom", krimi komedijom čija je radnja smeštena u švajcarske Alpe.

O najboljim filmovima odlučivaće žiri u kome su reditelji Demijen Šazel (SAD), Džejn Kempion (Novi Zeland), Santjago Mitre (Argentina), scenaristi Martin Mekdona (Irska), Mija Hansen- Leve (Francuska), glumci Saleh Bakri (Palestina), Šu Ći (Kina) glumac, producent i kompozitor Gabrijele Maineti (Italija) i prošlogodišnja dobitnica Zlatnog lava Lora Poitras.

Na Lidu i Grujićeva

U HOTELU "Palata Ekscelzior", na Lidu, u kojem je u noći 6. avgusta 1932, projekcijom američkog filma "Doktor Džekil i Mister Hajd", otpočeo prvi filmski festival u Veneciji, u petak, 1. septembra, između dva i četiri po podne, biće održana panel-diskusija na temu "Osnaživanje žena kroz film", u kojoj učestvuju predstavnice američkog studija "Katalist", okrenute upravo kinematografskim autorkama. U ovom razgovoru, uz rediteljke i producentkinje, iz različitih delova sveta, učestvovaće i naša Milena Grujić, koja je u produkciji "Katalista" već snimila film Hitwoman, koji je trenutno u fazi montaže.

Foto I. Zupanc

Milena Grujić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave