IZLOŽBA LIDIJE ANTANASIJEVIĆ U PRODAJNOJ GALERIJI BEOGRAD: O složenoj realnosti života u emigraciji

M.A.K.

29. 08. 2023. u 17:32

DOBITNICA Velikog pečata i Malog pečata Grafičkog kolektiva, čiji se radovi nalaze u kolekcijama širom sveta ( MSUB, Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, Muzeju grafike Kine u Guanlanu...), Lidija Antanasijević(1961), predstaviće se u Prodajnoj galeriji Beograd, izložbom koja će biti otvorena u četvrtak, 31. avgusta, u 19 časova.

ИЗЛОЖБА ЛИДИЈЕ АНТАНАСИЈЕВИЋ У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД: О сложеној реалности живота у емиграцији

Foto promo

Prema rečima kustosa Miće Karića, među radovima, sa elementima pokretne slike,  uprizoreni su momenti duboko intimnog, introspektivnog razmišljanja o složenoj realnosti emigrantske egzistencije: 

- Konzistentno i misaono sofisticirano stvaralaštvo Lidije Antanasijević poslednjih nekoliko decenija pripada krugu umetničkih praksi i senzibiliteta koji ne podležu trendovima i diktatu velikih tema ili visokih produkcija već onim čije se vrednosti izgrađuju u nepretencioznosti, u jednostavnosti i jasnoći ideje, istrajnosti da se odabrani primarni medij i vizuelni izraz postepeno i temeljno savladaju a samim tim i sagledaju granice njihovih mogućih pomeranja i proširenja- zaključuje Karić. 
Nakon što je diplomirala 1988. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi profesora Boška Karanovića, a potom na istom fakultetu 1991. magistrirala u klasi profesora Marka Krsmanovića, Atanasijevićeva živi i radi u Londonu i redovno izlaže u zemlji i u inostranstvu. U svojim radovima istražuje fenomene sećanja, izmeštenosti, kolektivnog i ličnog identiteta, kao i kulturoloških različitosti. Ovom izložbom predstavlja višemedijsku instalaciju koja se sastoji od video projekcija u prostoru i slika, odnosno kolaža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)