NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE: „Kazan Kult“ na obnovljenom Fetislamu

S. M. JOVANOVIĆ

27. 08. 2023. u 13:53

POD pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Biblioteka "Centar za kulturu" u Kladovu domaćin je 11. po redu međunarodne konferencije „Kazan Kult“ posvećene zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

НЕМАТЕРИЈАЛНО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: „Казан Култ“ на обновљеном Фетисламу

Foto: Biblioteka Kladovo

Tema ovogodišnjeg „Kazan Kulta“ je "Uloga nematerijalnog kulturnog nasleđa u integrativnoj zaštiti kulturnog nasleđa na primeru srednjevekovne tvrđave Fetislam - Đerdap UNESKO Geopark", pa se i ova manifestacija sa razlogom održava upravo u ambijentu rekonstruisanog drevnog Fetislama, koga je po nalogu Sulejmana Veličanstvenog 1524. sagradio Bali – beg. Ova tvrđava je sa 1,3 miliona evra rekonstuisana  sredstvima Evropske unije i Nemačke Vlade kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

– Razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite neki su od najznačajnijih rezultata ove naše višegodišnje manifestacije – kaže Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu, koji je i aktivni učesnik brojnih međunarodnih i domaćin konferencija koji za cilj imaju upravo očuvanje nematerijalne kulture ali i razvoj bibliotečke delatnosti.

I u svom 11. izdanju „Kazan Kult“, manifestacija koja je od osnivanja 2012.  posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice o načinima očuvanja „živog nasleđa“, donosi pregršt zanimljivih dijaloga koje će u drevnom Fetislamu preneti 23 eminentna stručnjaka, istoričari, muzeografi, istoričari umetnosti, muzejski i bibliotečki savetnici, poslenici kulture i turizma, među kojima su i Irina Subotić, Vera Pavlović Lončarski, Smilja Marjanović- Dušanić, Aleksandra Dediu i Marinesku Dragoš iz Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“  u Turn Severinu u Rumuniji i mnogi drugi.

Foto: Biblioteka Kladovo

Nebojša Bradić

Nebojša Bradić, reditelj i predsednik „Dunavfesta“, koje je, zajedno sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ u Kladovu i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju, jedan od osnivača „Kazan kulta“ predstavio je na ovogodišnjoj konferenciji projekat letnjeg festivala kulture „Kapija Dunava“ u tvrđavi Fetislam,  demonstrirajući model “uzbudljivih gradova” kao način usmeravanja kreativne mikropolitike ka uobličavanju privlačne slike grada i turističkog mesta.

-Ovaj festival stavlja akcenat na raznovrsnu i inovativnu kulturnu ponudu koja treba da doprinese afirmaciji kvalitetnih kulturnih sadržaja s jedne strane i afirmaciji kulturnog turizma, s druge strane. Obnovljena i revitalizovana tvrđava Fetislam i opština Kladovo sa svim svojim potencijalima mogu da omoguće jedinstveni doživljaj koji uključuje kulturno nasleđe i prirodno okruženje Dunava – kaže Nebojša Bradić.

Umetničko veče "Kazan Kulta" priređeno je prvi put u Malom gradu Fetislama, čija je ulazna kapija, uz  Varoš kapiju i prateće lagume, kao i Letnja pozornica rekonstruisana i zvanično predstavljena javnosti krajem ovog aprila.

Uz predstavljanje „Kapija Dunava“ održano je  i predavanje Milene Dragićević Šešić, profesorke emerite i člana Nacionalne komisije UNESKO o kreativnim mikropolitikama, kulturnom nasleđu u funkciji kulturnog turizma, razgovaralo se i o knjigama „Oksfordska istorija hrišćanstva“ i „Oksfordska istorija islama“ Izdavačke kuće „Klio“,a priređen je i koncert našeg poznatog flautiste Ljubiše Jovanovića i Beogradskog gudačkog kvarteta.

Od osnivanja “Kazan Kult” je okupljao umetničke stvaraoce i stručnjake iz zemlje i regiona koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama pa su se na spisku učesnika i ovoga našli stručnjaci iz istočne Srbije: dr Violeta Stojmenović, bibliotekarka savetnica iz Narodne biblioteke Bor, Suzana Antić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Zaječar, Bora Dimitrijević, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina Negotin, Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora Lepenski Vir, Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacija Veliko Gradište, Nevenka Boldorac, pomoćnik predsednika opštine Kladovo, Jelena Bujdić Krečković iz Nacionalnog i Geoparka Đerdap koji će na primerima iz svoje sredine govoriti o održivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa i njegovoj valorizaciji u službi turizma.

- Našim programima nastojima da podstaknemo lokalnu zajednicu da prepozna aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu i korišćenju i promociji jer „Kazan Kult“  i čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. To se, pre svega, ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, u zemlji i inostranstvu, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice i bolje međunarodne vidljivosti – dodaje Žaklina Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu