JUBILARNO U ČORTANOVAČKOJ VILI STANKOVIĆ : 10. festival "Novi tvrđava teatar" od 25. do 30. avgusta

S. BAJIĆ

18. 08. 2023. u 19:29

OVOGODIŠNjI, jubilarni festival „Novi tvrđava teatar“, u svom desetom izdanju od 25. do 30. avgusta, pod vedrim nebom ambijenta Vile Stanković u Čortanovcima, pozorišnoj publici ponudiće pet predstava u takmičarskoj konkurenciji i završnu, u čast nagrađenih.

ЈУБИЛАРНО У ЧОРТАНОВАЧКОЈ ВИЛИ СТАНКОВИЋ : 10. фестивал Нови тврђава театар од 25. до 30.  августа

S.B.

To su danas u razgovoru sa novinarima u Srpskom narodnom pozorištu potvrdili Vida Ognjenović, umetnička direktorka i selektorka, Milovan Filipović, direktor drame SNP-a, i Vuk Miletić, izvršni producent, koji su naglasili da će ovogodišnja smotra biti jedna od boljih.

- Imamo 10 godina iskustva i za tu deceniju valda smo nešto naučili- kaže Ognjenovićeva.- Potrudili smo se da repertoar bude raznovrstan a jedini kriterijum u izboru, bio je, dobra predstava. Predstave za jubilarni festival su birane s namerom da oduševe našu festivalsku publiku.

Svako festivalsko veče, predstave će počinjati u 20 časova a u petak, 25. avgusta, otvoriće ga predstava "Poetesa", po tekstu i u režiji Vide Ognjenović i u korpodukciji festivala sa Srpskim narodnim pozorištem i Evropskom prestonicom kulture.

- To će biti neka vrsta premijere, na otvorenom u novom ambijentu- kaže Ognjenovićeva.- „Kabare Jugoslovenke“, Ivana Lea Lema, splitskog reditelja i pisca, u saradnji sa odličnim subotičkim ansamblom je smeo i otvoren dramski kabare u kom je drama oslobođena dijaloške stege. Razigrano i raspevano, ali, s druge strane, misaono i veoma oštro.

Autobusi

- Predstave će svako veče festivala počinjati u 20 časova u Vili Stanković u Čortanovcima. Autobus iz Beograda će polaziti u 18.30 časova ispred „5. beogradske gimnazije“, a iz Novog Sada u 19 časova ispred Srpskog narodnog pozorišta- rekao je Miletić i naglasio da će u slučaju kiše i nevremena, predstave biti preseljene u Novi Sad, Srpsko narodno pozorište ili Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház.

Treće festivalsko veče je na repertoaru "Razvojni put Bore Šnajdera" Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina i izvođenju JDP, zatim sledi "Što na podu spavaš", Kokana Mladenovića u koprodukciji SNP-a, pozorišta Gavela i NP Sarajevo, i za kraj takmičarskog dela, monodrama "Frankamente", projekat glumice i rediteljke Petre Blašković, u produkciji Istarskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta Pula.

Završno veče festivala, u nedelju 30. avgusta, u čast nagrađenih biće izvedna takođe monodrama, "Neodustajanje" Marije Medenice, Saveza dramskih umetnika Vojvodine i SNP-a.

- Čast je učestvovati na renomiranom festivalu, tim pre što tri predstave imaju vezu sa SNP-om. Na to je drama SNP-a ponosna, kao i na činjenicu da delimo iste vrednosti sa festivalom i sve više ćemo sarađivati, što je prirodno. „Novi tvrđava teatar“ ima prepoznatljivost u regionalnim okvirima, akteri se raduju kad su u selekciji … - rekao je Filipović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ NA TERENU MOŽE SVE Radvanska za Novosti: Reči koje mi je Novak uputio na kraju karijere...