ANJA SUŠA VRAĆA SE NA BITEF: Predstava Jeanne, savremena bajka o Jovanki Orleanki, u oktobru na beogradskom festivalu

V.V.S.

17. 08. 2023. u 13:11

REDITELjKA Anja Suša, nekadašnja selektorka Bitefa, ovog oktobra vraća se na festival i to sa predstavom Jeanne rađenom prema zapaženom tekstu poznate hrvatske spisateljice Ivane Sajko - saopštili su organizatori.

АЊА СУША ВРАЋА СЕ НА БИТЕФ: Представа Jeanne, савремена бајка о Јованки Орлеанки, у октобру на београдском фестивалу

foto A.Stanković

Predstava je nastala u produkciji Švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten, a biće izvedena 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama. U pitanju je savremena verzija bajke o Jovanki Orleanki, koja se bavi otporom prema društvenoj i sistemskoj nepravdi.

foto: M.Garder

 

Kako se navodi, kroz priču o mladoj devojci, buntovnici, koja rešava da pređe jezero što deli dva sveta, dve klase, autorke seciraju probleme društvene nejednakosti i klasnih razlika, kao i pitanja ekološke katastrofe i klimatskih promena. Pobunivši se protiv socijalne nepravde, mlada Žan biva nasilno zaustavljena u pokušaju da prevaziđe razlike između dva sveta, sa dve strane jezera, čime to isto jezero postaje mesto i simbolične i stvarne smrti te devojke.

Anja Suša višestruko je nagrađivana pozorišna rediteljka, aktivna u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Poljskoj, Švedskoj i Danskoj. Obavljala je i ulogu selektorke Bitefa od 2006. do 2016. godine, a u periodu od 2002. do 2011. godine bila je direktorka i umetnička direktorka Malog pozorišta "Duško Radović" u Beogradu. Od 2019. godine radi kao profesorka pozorišne režije na Univerzitetu umetnosti u Stokholmu, a u Švedskoj je sa velikim uspehom režirala više od deset predstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)