ODRŽAN “VRMDŽA FEST” KOD SOKOBANJE: Gran pri “Latin grad” Oliveru Paunoviću (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

31. 07. 2023. u 14:41

U selu Vrmdža kod Sokobanje nagrađeni najbolji autoriturističkog, ekološkog i kategoriji etno kulture života na selu, kao i najbolja ostvarenja u filmskoj i televizijskoj produkciji na sedmom “Vrmdža festu”.

ОДРЖАН “ВРМЏА ФЕСТ” KОД СОKОБАЊЕ: Гран при “Латин град” Оливеру Пауновићу (ФОТО)

Foto: Kristijan Đorđević

Oliver Paunović  iz „Siti prodakšn“  iz Niša dobitnik je gran prija “Latin grad”, na Festivalu turističkog, dokumentarnog i ekološkog filma, održanom u Vrmdži kod Sokobanje, za film „Zlatibor, planina bogova”, odlučio je stručni žiri u sastavu Dejan Dabić, predsednik, Jelena Stojanović  i Slaviša Krstić.

-Kompletna ekipa ovog slojevitog dokumentarnog filma uložila je veliki napor da kombinujući dokumentaristički pristup, arhivsku građu i igranu rekonstrukciju, predstavi istoriju, ali i današnjicu jedne od najvećih turističkih atrakcija u našoj zemlji. Posebnu vrednost filmu daju odlična muzika i glumac Nebojša  Dugalić koji scenskom pojavom i naracijom, na najbolji mogući način zaokružuje priču o ovoj planinskoj lepotici – navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Od 70 filmova koliko ih je stiglo za ovogodišnje izdanje “Vrmdža festa” selektor Velimir Stojanović odabrao je 35 za žiriranje.

Nagradu za najbolji turistički film dobio je Ljubiša Tešić za film „Vino i loza u Šumadiji, a za najbolji turistički TV film  Jovana Maletić za film „Srpska Kapadokija“ . Ostvarenje “Probudi se narode” Ruže Helać, kojo je pripalo i priznanje “Petar Lalović” za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, najbolje je u kategoriji ekološkog filma, dok je u kategoriji ekološkog televizijskog filma nagrađen Slađan Stojanović za film „Maske su pale “.

Foto: Kristijan Đorđević

Lidija Krstić iz Udruženja “Srećna zvezda”  za film “Daskaljica” i Nebojša Ilić za film “Srbijanka” nagrađeni su za najbolja ostvarenja u oblasti etno kulture života na selu, dok je najbolji TV film u ovoj kategoriji “Kanarinac” Dejana Vučenovića, koji je dobio i posebno priznanje za izuzetan doprinos u razvoju sela Vrmdža i festivala „Vrmdža fest“.

Najbolji promotivni turistički film je “Konak Jerma” Vanje Mijalkov, a najbolji promotivni ekološki film “Stojanove koze” Dragana Pantića. Priznanje za afirmaciju istorijskog nasleđa dobio je Miloš Paović za film “Voda”, a specijalno priznanje za očuvanje prirodnih lepota Srbije Vladimir Manić za film “Blaga staroplaninske riznice”.

Foto: Kristijan Đorđević

Priznanje za najbolju režiju dobio je  Aleksandar Ćirić  za film  „Zoran“ , za najbolji scenario Helena Petrović  za film  „Ptice“, za najbolju kameru Miroslav Mitić , Jovica Krstić i Teodor Srećković za film  „Do Dola“ , za najbolju montažu Marija Aranđelović i Nebojša Miljković  za film Aleksandrije Ajduković  „Debeli utorak”, za najbolju muziku Radomirka Silanoski za film  „Praznina, osnovno ljudsko pravo“ , a za celokupni estetski kvalitet Srboljub Petković za film  „Vodopadi jugoistočne Srbije“.

-Selo Vrmdža u opštini Sokobanja postalo je poslednjih godina prava turistička atrakcija koju poseti više hiljada ljubitelja prirode. Veliki doprinos u očuvanju kulturnog indetiteta, oživljavanju i razvoju sela Vrmdža ima i jedinstvena kulturna manifestacija “Vrmdža fest” što može da bude kao primer modela za razvoj sela u Srbiji. U našoj zemlji gotovo i da nema ovakvih manifestacija na kojim bi se prezentovali ekološki i turistički dokumentarni filmovi, jer filmovi ovog sadržaja imaju edukativnu, a isto tako i zabavnu funkciju – kaže Slaviša Krstić iz Lokalne akcione grupe Rtanj koja uz podršku Opštine Sokobanja , Mesne zajednice Vrmdža i "Forum Artistikum" iz Niša i organizuje ovaj festival.

Foto: Kristijan Đorđević

Danilu Petroviću iz Negotina pripalo je priznanje za doprinos u očuvanju prirodnog dobra za film „Tunelska pećina Zamna“ a Bojanu Vojnovu priznanje za promociju prirodnih lepota Srbije za film “Deliblatska peščara budućim generacijama”.

Uručena su i specijalna priznanja, Stefanu Ćiriću za promociju ruralnih predela Srbije u filmu „Sam svoj gazda – Farma Todorov“, Mariji Vukićević za originalnu filmsku priču u ostvarenju „Ljubičevac“, a Maji Obradović za promociju i očuvanje starih zanata u filmu „Vodenice“.

Priznanje za očuvanje tradicije i kulture srpskog sela dobila je Tijana Nikolić  za film „Selo Molovin “, za poseban doprinos kategoriji turističkog filma Borislav Petrović za filmove „Misterija bosanskih piramida: na rubu prošlosti ” i “U zemlji kontrasta: moja indijska priča” , a za afirmaciju istorijskog nasleđa Kristijan Đorđević za film „Vlastelin“.

Foto: Kristijan Đorđević

Priznanje za očuvanje kulturnih vrednosti dobio je Milomir Jasnić za film „Župa na vinskom putu“, a za promociju zdravog stila života Branka Bešević Gajić za film „Dule Savić a u Londonu muk “ i Ana Rajković za film „Bioenergetičar “.

-Sedmo izdanje ovog festivala pokazatelj je da prave vrednosti opstaju i da je, uprkos teškim uslovima i izazovima koji su danas pred nama, „Vrmdža fest“  dostigao viši nivo i da predstavlja jedan od glavnih kulturnih simbola razvoja same Vrmdže, ali i Sokobanje uopšte.  Opština Sokobanja će uvek podržavati sprovođenje i unapređenje aktivnosti kao što je ova, koje su primer i motiv ne samo drugim selima sa teritorije opštine Sokobanja, već i mnogim opštinama iz Srbije, da se i kulturna sfera života u manjim sredinama podigne na viši nivo što će zasigurno doprineti razvoju te sredine – rekao je na svečanoj dodeli nagrada Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)