KAKO UMANJITI PRITISAK: Digitalna grafika Matije Rajkovića u Maloj umetničkoj galeriji KC Novog Sada

M.A.K.

30. 07. 2023. u 09:31

GRAFIČAR Matija Rajkovića u Maloj umetničkoj galeriji Kuturnog centra Novog Sada, od ponedeljka, 31. jula do 11. avgusta predstaviće izložbu.

КАКО УМАЊИТИ ПРИТИСАК: Дигитална графика Матије Рајковића у Малој уметничкој галерији КЦ Новог Сада

Foto promo

 Za naziv ove postavke autor je uzeo pojam dvojakog zbačenja, koji može da označava postepen ili nagli prelazak sa visokog na niži vazdušni pritisak (u ronilačkim uređajima, kesonima),gubitak vazdušnog pritiska u avionu ili svemirskom brodu, zbog kvara uređaja ili oštećenja trupa, dok u medicini predstavlja hirurško spuštanje prekomerno visokog pritiska u lobanji.

-Matija Rajković, pak, ulazi u oblast digitalne grafike, ne iz pozicije grafičara, već kao slikara, i na taj način demonstrira ne samo prevazilaženje granica tradicionalnih tehnika ili slobodno kretanje kroz različite medije, već takođe otvorenost za novu tehnologiju i proces koji usmerava prethodna umetnička iskustva ka digitalnom iskazu- ističe Biljana Grković u pratećem tekkstu. - Tako je nastala prva digitalna grafika inspirisana fotografijama na kojima je beležio različite teksture i procese propadanja i korozije, kao što su tekstura i materija bili predmet interesovanja na slici ili crtežu. Sa već tada zapaženim smislom za boju i crtež, uz pomoć kompjuterskih programa oslobodio se zatvorenosti i nametnuo stege konstruisanja i preklapanja različitih formi kojima je gradio slike i crteže, a u procesu prepravljanja, doradom, modifikacijom uspeo je da stvori sopstvena umetnička značenja u monohromatskoj strukturi digitalnih slika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?