BORINI DANI: Festival pod sloganom „Pozorište u traumatizovanom društvu“

J. S.

10. 07. 2023. u 15:27

OVOGODIŠNjI 43. po redu Borini pozorišni dani, koji će da se održe od 21. do 28. oktobra u Vranju, razlikovaće se od prethodnih jer će festival biti međunarodnog karaktera.

БОРИНИ ДАНИ: Фестивал под слоганом „Позориште у трауматизованом друштву“

Foto: J.S.

To znači da će vranjska publika imati prilike da vidi najnovija i najbolja pozorišna ostvarenja ne samo iz naše, već i iz zemalja u okruženju.

Prema rečima selektora Slobodana Savića, Borini pozorišni dani su festival koji se svojim repertoarom i kvalitetnim estetskim standardima visoko pozicionirao u zemlji.

- U takmičarskoj selekciji je šest predstava, dok će van selekcije biti novo ostvarenje ansambla domaćina kojom se otvara festival i predstava u čast nagrađenih, na zatvaranju festivala -  istakao je selektor Savić.

Slogan ovogodišnjih Borinih pozorišnih dana je ,,Pozorište u traumatizovanom društvu'' i sve predstave su u skladu sa njim. Tako su se na repertoaru takmičarske selekcije festivala našli komadi: ,,Kod večite slavine'' po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad, ,,Ričard Treći'' Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz, ,,Naš razred'' po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na repertoaru su i Ibzenov ,,Neprijatelj naroda'' čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja, zatim predstava "Realisti'' po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža - Teatra Egzit iz Zagreba i Aristofanove ,,Ptice'', komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gargej'' iz Temišvara u Rumuniji.

Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama'' koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović'' iz Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije