NARODNO POZORIŠTE PODVUKLO CRTU NA SEZONU: Tokom prošle teatarske godine izvedeno dvanaest premijera

V.V.S.

10. 07. 2023. u 15:03

PRVOM reprizom predstave "Milenijum u Beogradu", Narodno pozorište završilo je sezonu tokom koje je u Drami, Operi i Baletu izvedeno dvanaest novih naslova.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ПОДВУКЛО ЦРТУ НА СЕЗОНУ: Током прошле театарске године изведено дванаест премијера

foto Promo

Na sceni su se premijerno pojavile predstave "Deca", "Sitnice koje život znače", Magbet", "Očevi i oci", "Naš razred", "Urnebesna tragedija", "Ribarske svađe" i "Milenijum u Beogradu". Operski repertoar obogaćen je klasicima "Turandot" i "Falstaf", dok je Balet, koji proslavlja vek postojanja, postavio dva nova naslova: "Gusar/ Le Corsaire" i Baletski triptih "Infinitas".

Na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, sva tri ansambla odigrala su više od tri stotine predstava koje je sa 64 gostujuće predstave i drugim performativnim događajima održanim na Velikoj sceni i Sceni "Raša Plaović", videlo više od sto hiljada gledalaca. Narodno pozorište učestvovalo je tokom protekle sezone na više od dvadeset domaćih i inostranih festivala, revijalnog i takmičarskog karaktera, a sve osvojene nagrade, (ukupno 28), pripadaju sektoru Drame.

U ovoj sezoni proslavljeno je i nekoliko značajnih jubileja: "Ženski orkestar" obeležio je deset godina od prvog izvođenja, "Carstvo mraka" izvedeno je pedeseti put, "Hasanaginica" (150) put, "Bela kafa" (100), dok je obeležena i decenija od premijere Trifkovićeve "Izbiračice". Bila su i dva lična jubileja - prvak Opere Janko Sinadinović proslavio je 25, a prvak Baleta Jovica Begojev dvadeset godina umetničkog rada.

Tokom sezone, u Muzeju Narodnog pozorišta realizovane su tri izložbe - "Izazov baletskog triptihona - Vladimir Logunov, baletski igrač, pedagog i koreograf", "Severin Bijelić-veličina jednostavnosti" i "Jedan vek Baleta - drugih pedeset godina".

- Imali smo, zaista, veoma dobru sezonu. Neke od tih novih predstava su, možda, bile pomalo i neuobičajene, naročito za repertoar Drame. Tu, pre svega, mislim na "Decu", predstavu koja je imala veliku čast da otvori ovogodišnje Sterijino pozorje, našu najznačajniju pozorišnu manifestaciju, a nagrada Pozorja za najbolju predstavu koja je pripala "Uspavanki za Aleksiju Rajčić" - ističe upravnik Svetislav Goncić,dodajući da je ovo prvi put u istoriji da je Narodno pozorište osvojilo na Pozorju to prestižno priznanje. - Bili su veoma zapaženi Selenićevi "Očevi i oci", prvi put scenski postavljeni u našem pozorištu.  Proteklu sezonu,  obeležile su i dve izuzetno uspešno ostvarene operske predstave: Pučinijeva "Turandot" i Verdijev "Falstaf"

SRETENjSKI ORDEN

    ZA Dan državnosti Republike Srbije Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljen je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom sto godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)