OD NOVOSADSKIH ULICA PA DO CENTRA PARIZA: Izložba "Trajanje" u Kulturnom centru Srbije u Gradu svetlosti

Srpski stritart predstavio se u Parizu. U Kulturnom centru Srbije svoje radove postavili su Jovan Špira Obradović, Uroš Štrboja i Aleksandar Bunčić.

ОД НОВОСАДСКИХ УЛИЦА ПА ДО ЦЕНТРА ПАРИЗА: Изложба Трајање у Културном центру Србије у Граду светлости

Foto: Goran Čvorović

- Izložba je napravljena na principu reprezentativnog uzorka koji pokušava da predstavi stritart scenu Novog Sada. Odabrali smo autore koji su na toj sceni aktivni poslednjih 25 godina – ističe za "Novosti" kustos Vladimir Palibrk.

Jovan Špira Obradović, kao jedan od doajena, izložio je analogne fotografije, kombinaciju fotografije i skulpura i slike iz ateljea.

- Svi smo iz prve generacije novosadkih grafiti-umetnika, crtamo još od 1998. godine – kaže Obradović i naglašava da su oni, zapravo, multimedijalni umetnici, jer svaki od njih upražnjava još neki vid stvaralaštva.

Jovan Špira Obradović se bavi muzikom i dizajnom, Aleksandar Bunčić je vajar i predaje vajarstvo na novosadskoj Akademiji, dok Uroš Štrboja ima svoj bend.

Štrboja je izložio dva platna i četiri reprodukcije u digitalnoj štampi.

- Poenta je da se prikaže stvaralaštvo koje je nastalo na ulicama Novog Sada i da se u Pariz preseli delić te atmosfere. Lokacija je izuzetna, prezadovoljni smo time što će publika biti u prilici da vidi šta se radi kod nas – kaže Štrboja.

Na eksponatima je, ustvari, prikazan stritart "uvučen" u atelje, to su radovi inspirisani uličnim stvaralaštvom, što svedoči da takva vrsta umetnosti prevazilazi primarni medijum u kojem nastaje i polako prerasta u mejnstrim.

- Zanimljivo je, i čast je, što se izložba odigrava u Kulturnom centru Srbije, prekoputa Bobura, gde je izložena svetska savremena scena. Nadam se da će biti posećena – ističe Bunčić.

Osobenost ove postavke je i po tome što su, osim pojedinačnih, izloženi i zajednički radovi. Tako|e, trojica umetnika su, pred očima znatiželjnih prolaznika, ispred Kulturnog centra na licu mesta uradili grafit na kome su, na francuskom jeziku, ispisali naziv izložbe "Trajanje", a taj rad je zatim izložen na fasadi Centra.

Ovo je treći put da stritart, kao jedan od trenutno vodećih umetničkih izraza današnjice, bude izložen u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

JA GORIM

Na vernisažu je nastupio i Jovan Jakšić, organizator izložbe, koji je odrecitovao  svoju pesmu u slam stilu "Ja gorim".

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu