NAGRADA RAŠINOM SABORCU ZA KULTURU: U Mokrinu održana manifestacija „Dan Raše Popova“ u znak sećanja na pesnika (FOTO)

R. Š.

28. 06. 2023. u 20:44

MANIFESTACIJA „Dan Raše Popova“, šesti put je održana u njegovom rodnom Mokrinu i postaje sve značajnija, kako zbog imena koje nosi tako i zbog sadržaja.

НАГРАДА РАШИНОМ САБОРЦУ ЗА КУЛТУРУ: У Мокрину одржана манифестација „Дан Раше Попова“ у знак сећања на песника (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Takvu ocenu daju i učesnici programa, kao i Rašina porodica, koja je dirnuta činjenicom da čak ni on, u „najluđim maštarijama“ ne bi očekivao da bude tako dobro osmišljena. Ima i predviđanja da bi ovo mogla da postane jedna od najozbiljnijih manifestacija za decu u našoj zemlji.

Rašin prijatelj, pesnik Slobodan Stanišić, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Raša Popov“ za izuzetan dopirinos stvaralašatvu za decu.

- Raša i ja smo bili ne samo dugogodišnji istinski prijatelji već i neka vrsta saboraca za kulturu. On je bio veoma druželjubiv, pošten, iskren i dobronameran. Dobio sam zaista mnogo nagrada, ali je ova, sasvim sigurno najblistavija, i, za divno čudo, ne baš lako dostižna - rekao je Stanišić.

Oduševljena načinom na koji se Mokrinčani sećaju njenog oca jeste i Rašina ćerka Dijana Toplolac, koja je rekla da bi on bio vrlo zadovoljan.

- On se nadao da će ga se neko sećati, ali ne i da će nastati ovako ozbiljna manifestacija, koja, pre svega, slavi dečiju poeziju i stvaralaštvo – kazala je Rašina ćerka.

Specijalna nagrada za afirmaciju književnosti i mladih umetnika pripala je Radovanu Vlahoviću iz Novog Miloševa. U mokrinskom Domu kulture postavljena je vrlo zanimljiva izložba Rašinih portreta. Lik popularnog Mokrinčanina, onako kako su ga doživljavali, nacrtali su Petar Pismestrović, Mirko Vuković, Sibin Slavković, Žarko Drinčić, Rajko Karišić, Goran Novakov, Spasoje Kulauzov i drugi.

Održana je tribina i ''Šta o Raši misle pesnici odlikaši". Manifestaciju organizuje Udruženja ''Raša Popov'', a pokrovitelji su Mesna zajednica Mokrin, Grad Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. U programu za decu učestvovali su: Tode Nikoletić, Uroš Petrović, Branimir Rosić, Peđolino i drugi.

TEŽNjA

- Trudimo se da svake godine kvalitet manifestacije podignemo na viši nivo. Želja nam nastane i festival posvećen Raši Popovu i da bude jedan od najznačajnijih programa u Srbiji. Mislimo da smo na dobrom putu – izjavio je Živko Ugrenović, predsednik Udruženja ''Raša Popov''.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)