BLISTAVI GLASOVI NAD BEOGRADOM: Magija, namah stvorena, dotakla srca svih prisutnih

Marina Mirković

22. 06. 2023. u 16:47

NEPONOVLjIVI se sopran Ane Netrebko, najmoćniji ženski vokal na svetu, razlegao nad Savom u sredu, prve večeri Belgrade River Festa, manifestacije koja je u našu zemlju dovela najveću opersku divu današnjice i njenog supruga Jusifa Ejvazova.

БЛИСТАВИ ГЛАСОВИ НАД БЕОГРАДОМ: Магија, намах створена, дотакла срца свих присутних

Foto: Novosti

Prolomio se taj blistavi glas, i skupa sa Jusifovim tenorom i moćnim baritonom Željka Lučića, pojačanim glasovima Hora RTS, već u prvoj, života punoj ariji "Libiamo ne'lieti calici" iz "Travijate", pozvao publiku da "popiju iz vrča sreće". Magija, namah stvorena, dotakla je srca svih prisutnih, koji su do poslednjeg mesta ispunili jedinstvenu "dvoranu pod zvezdama", na platou iza zdanja "Geozavoda", već s tim prvim notama Đuzepea Verdija.

Ovom je kompozitoru, inače, "pripao" kompletan prvi deo programa sinoćnjeg koncerta: operski bračni par je čaroliju nastavio da stvara izvodeći duet iz "Otela", potom je Lučić zapevao ariju iz "Bala pod maskama", da bi Ana demonstrirala svu grandioznost svog nadmoćnog vokala u jedinstvenoj interpretaciji arije moćne Ledi Magbet. Usledile su popularne numere iz "Trubadura" poput Hora cigana, da bi se trojac solista nakon briljantnog izvođenja "Tace la notte..." , ovacijama ispraćen, povukao - ne u "trubadursku" noć, već na zasluženu pauzu.

Foto: Novosti

Drugi, raznovrsniji deo programa, pružio je umetnicima priliku da izraze celu paletu emocija, poput melanholije muzike Frančeska Čilee - Ani kroz Adrianu Lekuvrer a Jusifu kroz Federikov lament iz opere "Arlezijanke", nakon koje je Lučićev bariton energično gurnuo u "šampanjskoj ariji" iz Mocartovog "Don Đovanija", da bi potom Ana nanovo pobrala aplauze kao Toska u "Vissi d'arte", a Jusif i prave ovacije za ariju iz "Kavaleriju rustikane". Hor RTS i maestro Mikelanđelo Maca uneli su nanovo dašak Verdija, pevajući legendarni jevrejski robovski hor iz "Nabuka", a Ana i Lučić - dah austrougarske, duetom iz "Vesele udovice" Lehara.

Foto: Novosti

Neverovatan temperament Netrebko je iskazala pesmom, praćeno horom, i vatrenim plesom uz muziku iz "Kraljice čardaša - a ovacije su se stopile sa onima koje je zatim pobrao njen suprug, "zapretivši" publici da "niko neće spavati" ("Nessun dorma" iz Pučinijevog "Turandota"). Zvuci grandiozne završnice, uz tri fantastično glasa koja na bis izvode "O sole mio" i pretapaju se u "pucnje" spektakularnog vatrometa, svakako jesu razbudili makar stanovnike Beograda na vodi. Dok Anin sopran nastavlja da miluje duše privilegovanih slušalaca.

Ana se igra

BAŠ kao i prošlog leta na koncertu Bočelija, pored predstavnika političke vrhuške, ministarke Gojković, premijerke Brnabić, Selakovića i drugih, u publici se (uz mnoštvo Rusa) našlo mnogo popularnih pevača, glumaca poput Nataše Ninković, Jelene Gavrilović, a najmanje - operskih umetnika. Upravo jedna od njih, primadona Jadranka Jovanović, koja je susrela Netrebko u Njujorku, i upoznala se sa divom posle Aninog maestralnog nastupa u Metu u produkciji "Ane Bolen", ne krijući radosno iščekivanje operske čarolije, pred koncert nam je rekla:

- Ana je najređa vrsta umetnika, jedna od malog broja onih koja je dospela do nivoa da se kroz vrhunsku umetnost - igra, a mi umetnici znamo da je to sam vrhunac talenta, discipline i predanog rada, harizmatičnosti... Ani to polazi za rukom bez obzira na izuzetno teške životne okolnosti i nedopustivu nepravdu koja se na nju obrušila. Ne bi smelo da se dešava da vrhunski umetnici bivaju uslovljeni da se izjašnjavaju protiv sopstvene zemlje. Uprkos toj užasnoj nepravdi i svim teškoćama, Ana publici i dalje pruža magiju, onu njenu jedinstvenu, neponovljivu magiju koju i mi ovde očekujemo večeras. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja