IZLOŽBA URBANISTIČKOG REŠENJA LOKALITETA BELO BRDO: Praistorijska Vinča isped Opštine Grocka

M.A.K.

13. 06. 2023. u 19:54

POBEDNIČKI projekta na Međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo Brdo u Vinči predstavljen je naplatou ispred GO Grocka.

ИЗЛОЖБА УРБАНИСТИЧКОГ РЕШЕЊА ЛОКАЛИТЕТА БЕЛО БРДО: Праисторијска Винча испед Општине Гроцка

Foto promo

U sklopu trogodišnjeg kapitalnog projekta "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči", poverenog Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograd, a koji realizuje Vlada  Srbije pod pokroviteljstvom Ambasade SAD, stručni žiri dodelio je prvu nagradu rešenju "Memorija tla", studija "AKVS arhitektura" iz Beograda, autora Anđele Karabašević Sudžum, Vladislava Sudžuma i projektanata Marije Matijević, Dunje Dedić, Nenada Pavlovića i Vuka Zlatkovića.

- Lokalitet Vinča Belo Brdo je ovim konkursom dobio sjajno rešenje koje istovremeno prati moderne međunarodne trendove, a podržava prezentaciju svih elemenata prezentacije neolitske Vinčanske kulture. Samim tim, Vinču Belo Brdo će svrstati u red najatraktivnije predstavljenih svetskih arheoloških lokaliteta, što je nešto što smo dugo dugovali našem nasleđu i što, najzad, poštujemo. U komunikaciji smo sa Uneskom kako bi Arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči bio uvršten na listu svetske kulturne baštine - objašnjava dr Miroslav Kočić, izvršni menadžer projekta.

Izložba  u organizaciji Nacionalne platforme Srbija stvara, će biti postavljena na platou ispred GO Grocka do 30. jula, a o samom projektru, autorka Anđela Karabašić, kaže:

- Želja nam je bila da projektom "Memorija tla", za izgradnju Arheo-parka, Centra za posetioce, Naučno-istraživačkog centra i pratećih sadražaja, stvorimo na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči nov kvalitetan javni prostor koji će inicirati razmenu kreativne energije lokalne zajednice sa posetiocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)