ZNAMENITI NEMAČKI PISAC STIŽE NA FESTIVAL KROKODIL : Šlink čita "Olgu"

M. N. M.

10. 06. 2023. u 14:41

PETNAESTO izdanje festivala KROKODIL, sa znakovitim "podnaslovom" odnosno sloganom - "Prostori slobode", donosi sve ono na šta su posetioci odavno navikli, pre svega izuzetnu selekciju pisaca koji gostuju u Beogradu, uz jednog globalnog književnog superstara - Bernharda Šlinka.

ЗНАМЕНИТИ НЕМАЧКИ ПИСАЦ СТИЖЕ НА ФЕСТИВАЛ КРОКОДИЛ : Шлинк чита Олгу

promo

Svi oni će se, u društvu drugih književnih stvaralaca i prevodilaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi, ove godine, od 15. do 18. juna, sa beogradskom publikom sresti u istom prostoru amfiteatra i parka ispred Muzeja Jugoslavije.

Objedinjeni na tom jednom mestu, podeljenom u tri zone: pop, debatnu i dečju ili gejming zonu su i svi ostali programi, što je jedna od novina u ovom, ponešto izmenjenom formatu festivala, objašnjavaju programski direktor festivala Vladimir Arsenijević i Milena Berić, članica UO Udruženja KROKODIL.

Veliki nemački pisac i velikan svetske književnosti, Bernhard Šlink, predstaviće se treće, od četiri festivalske večeri, u subotu 17. juna od 20 časova na Glavnoj bini. Čuveni gost koji je, kako otkrivaju, imao veliku želju da poseti Beograd i nastupi pred našom publikom, čitaće, po sopstvenom izboru, odlomke iz svog romana "Olga".

- Trudimo se da, osim pisaca koji su u fokusu, veliku pažnju posvetimo i prevodiocima kao učesnicima u kreativnom procesu, koji su suštinski važni za globalnu književnu komunikaciju. Sjajan primer za organsku vezu između pisca i prevodioca je upravo Spomenka Krajčević, prevodilac svih Šlinkovih dela na srpski koja je, davši mu glas na srpskom, umnogome zaslužna za način na koji ga ovde čitamo - naglasio je Arsenijević.

Ulaznice samo za veče

ULAZNICE je potrebno obezbediti samo za glavne, večernje programe, dok su ostali (celodnevni) programi besplatni, a organizatori pozivaju publiku da dođe i uživa u porodičnom okruženju i piknik atmosferi. Mnogim, za stvaraoce i kretivce bitnim pitanjima, baviće se učesnici u pop i u debatnoj zoni, dok će se u dečjoj i gejming zoni novi mediji neprestano preplitati sa literaturom na najmaštovitije načine. 

Festival otvara čitanje drame "Urotnici" Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića - melanža od eseja iz edicije "Zajednička čitaonica", a druge večeri, u petak 16. juna, pored i dalje produktivnog Bore Ćosića, Borisa Budena i Tanje Šljivar, nastupiće i Zoran Predin, i u ulozi pisca a potom i na mini-koncertu.

Uz Šlinka će se u subotu na Glavnoj bini naći i Mirjana Drljević, Andrij Ljubka, Viktor Ivančić i Darija S. Radaković, a završne večeri u glavnom programu nastupaju Slavenka Drakulić, Darko Cvijetić, Radina Vučetić, Igor Simić i Robert Perišić.ž

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri