GDE JE SAHRANJENO SRCE RUSKOG PUKOVNIKA: Film o Rajevskom otkriva istinu, premijera - danas

S.BABOVIĆ

05. 06. 2023. u 11:45

KAKO su izgledali poslednji dani slavnog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog (1839-1876), moći će da se sazna danas na premijeri igrano - dokumentarnog filma kruševačkog autora Gorana Erčevića „Voda“.

ГДЕ ЈЕ САХРАЊЕНО СРЦЕ РУСКОГ ПУКОВНИКА: Филм о Рајевском открива истину, премијера - данас

Foto: S. Babović

Ostvarenje o junaku Tolstojevog romana „Ana Karenjina“ snimano je na teritoriji Kruševca, Aleksandrovca, Smedereva, Beorgada, Šargana, ali i na Krimu.

Rajevski je ratovao kod Taškenta, bio misionar Saveza za Balkan i Srbiju.

Poslednji dani u našoj zemlji predstavljaju njegov drugi boravak na ovim prostorima, budući da su sačuvana pisma koje je pisao tokom 1867.godine, u Čačku i u Beogradu.

Posebno mesto u filmu „Voda“ posvećeno je Ruskoj (Šarenoj) crkvi ili Crkvi ljubavi u Gornjem Adrovcu. Bogomolja je kao metoh manastira Sveti Roman podignuta u jesen 1903. zahvaljujući sredstvima Marije Rajevske, snaje pukovnika, dok je crkveno imanje kupila kraljica Natalija Obrenović.

Nekoliko dana je pukovnik počivao u porti manastira Sveti Roman, da bi njegovo telo u pratnji majke, bilo preneto u Sabornu crkvu u Beogradu.

Po legendi, Rajevski je neposredno pred pogibiju rekao da ako strada, njegovo telo vrate u Rusiju, ali da mu srce ostave u Srbiji. Šta se u stvari dogodilo sa srcem pukovnika videće prvi put posetioci aleksinačkog Doma kulture danas u 15 sati.

U filmu Vojin Ćetković, Branislav Trifunović,Ivan Vuković, Vladimir Jocović,

Bojan Cvetković, Milan Paović. Narator je Dušan Jović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista