PETODNEVNA MANIFESTACIJA NA KOLARCU: Dani kulture Argentine

Marina Mirković

24. 05. 2023. u 14:17

ARGENTINSKO doskorašnje čudo od deteta, a sad već šesnaestogodišnja zvezda muzičke scene koja osvaja najprestižnije koncertne dvorane - violinistinja Pilar Polikano, nastupiće sa Simfonijskim orkestrom RTS u Velikoj dvorani Kolarca 27. maja.

ПЕТОДНЕВНА МАНИФЕСТАЦИЈА НА КОЛАРЦУ: Дани културе Аргентине

Novosti

Ovaj koncert, pod upravom argentinskog dirigenta Luisa Gorelika, jedna je od centralnih tačaka programa petodnevne manifestacije Dani Argentine na Kolarcu. Književni susret sa Luisom Valensuelom 29. maja, još jedan koncert 30. maja, kada će premijerno izvođenje u Srbiji doživeti delo "Misatango" kompozitora Martina Palmerija, izložba "fudbalskih" fotografija - događaji su koji u zdanje Kolarca i pred beogradsku publiku dovode kulturu daleke Argentine.

Predstojeći program na Kolarcu su zajednički najavili ambasador Argentine u Srbiji Osvaldo Marsiko, dirigent Luis Gorelik, odgovorna urednica redakcije Simfonijskog orkestra RTS Ana Bogdanović i direktor Muzičke produkcije RTS Dragoslav Fredi Stanisavljević, te upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković koji je naglasio da je danas Nacionalni dan Argentine.

- Kod njih u zemlji ovaj dan se slavi pet dana, tako će biti i kod nas na Kolarcu - rekao je Peković, usput predvidevši da za mladu umetnicu Polikano Beograd predstavlja jednu od polaznih tačaka na putu ka globalnoj slavi i uspehu.

Stanisavljević je istakao da rad i nastup sa mladom umetnicom koja nezaustavljivo krči put ka statusu svetske muzičke zvezde, predstavlja veliko zadovoljstvo za sve muzičare, baš kao i rad sa maestrom Gorelikom sa kojim je Simfonijski orkestar RTS poslednji put nastupio upravo na Kolarcu, i to na koncertu legendarne Marte Argerič.

- Gorelik je uvek drag gost za članove našeg orkestra, a saradnja sa njim dragocena zbog divne energije i velikog znanja koje nosi - naglasila je i Bogdanovićeva.

Pilar Polikano, koja nosi i titulu "Marte Argerič na violini", izvešće u Beogradu Koncert za violinu i orkestar Feliksa Mendelsona, remek-delo svetske violinske literature prepoznatljivo po turbulentnom prvom stavu koji je uvek izazov za izvođače. Koncert će otvoriti Verdijeva uvertira za operu "Moć sudbine", a Simfonijski orkestar RTS će odsvirati i odlomke iz prve i druge svite iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva.

Maestro Gorelik koji od 2006. godine dolazi u Srbiju i već je gostovao, osim na Kolarcu, i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, rekao je da iznova, sa svakim svojim dolaskom, oseća vrlo snažnu vezu između Srbije i Argentine.

- Za mene je to prava misterija i magija istovremeno, ta kulturna razmena između dve različite zemlje i nacije, a kulturne veze između naših zemalja simbol su emotivne povezanosti - naveo je Gorelik i ispričao kako je šetajući dorćolskim ulicama ostao ushićen pred muralom na kome je prikazan - Dijego Armando Maradona.

Čarobnica latinoameričkog književnog postbuma, kako je u najavi predstojećih događaja predstavljena Luisa Valensuela, autorka je nekoliko dela prevedenih na srpski uz pomoć "Programa Sur" - programa podrške prevodima Ministarstva spoljnih poslova Argentine, a u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, 29. maja, ona će održati zanimljivu prezentaciju. Ambasador Argentine Osvaldo Marsiko je, podsetivši na to da je srpska izdavačka kuća "Agora" iz Novog Sada objavila prevode njenih dela, najavio gostovanje Valensuele i u tom gradu - te će književnica narednih dana održati predavanja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a potom u Novom Sadu u Kulturnom centru Vojvodine.

Koncert povodom Nacionalnog dana Argentine 30. maja, na scenu Kolarca će dovesti Kragujevački akademski orkestar akordeonista i Gradski kamerni hor "Liceum" pod dirigentskim vođstvom profesora Predraga Kostovića, nastupiće i solisti: sopran Nevena Milošević i bandoneonista Petar Mirkov, a premijerno u Srbiji biće izvedena Palmerijeva Misa a Buenos Aires poznata kao "Misatango".

Sluša(j)te Kolarac

UPRAVNIK Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković otkrio je da je od četvrtka pred gledaocima na "Jutjubu", a uskoro će biti dostupan na raznim platformama specijalni podkast kanal zadužbine. Snimljeno je već desetak epizoda u seriji "Slušate Kolarac", koja predstavlja razgovore izuzetnih umetnika koji otkrivaju deo svog stvaralačkog procesa, inspiracije i uticaje, kao i svoje priče sa Kolarca. Nemanja Radulović, Saša Sedlar i Ksenija Milošević označiće početak, docnije će biti emitovani i razgovori sa Gabrijelom Prokofjevim, Stefanom Milenkovićem i mnogim drugima, a svoju priču snimiće i argentinska nada Polikano.

Fotografije argentinskog fudbala

AMBASADOR Argentine Osvaldo Marsiko je najavio i izložbu fotografija sa Svetskog prvenstva u fudbalu, koja će premijerno biti prvi put predstavljena van Argentine, upravo u Beogradu - od subote 27. maja kada će biti otvorena u holu Kolarca, neposredno pre početka koncerta.

Na zidovima zadužbine naći će se izbor fotografija Državne argentinske agencije Tela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)