JEDNA (NE)OBIČNA MUZEJSKA PRIČA: Pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja Srbije

V.V.S.

12. 05. 2023. u 12:54

POVODOM obeležavanja Dana Narodnog muzeja Srbije, koji ove godine proslavlja 179 godina postojanja, u Velikog galeriji Narodnog muzeja, 16. maja otvara se izložba "Jedna (ne)obična muzejska priča - pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja Srbije."

ЈЕДНА (НЕ)ОБИЧНА МУЗЕЈСКА ПРИЧА: Педесет дела из Збирке српског сликарства 18. и 19. века Народног музеја Србије

foto Promo

U odnosu na dosadašnje izložbe dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka autor izložbe, muzejski savetnik Petar Petrović, sačinio je interesantan izbor zahvaljujući kojem ćemo imati priliku, ne samo da se upoznamo sa pedeset umetničkih dela, već kroz njih i sa istorijatom formiranja jedne od muzejskih zbirki. U hronološkom rasponu sežući od baroka do akademskog realizma među pedeset odabranih dela publika će moći da vidi čak trideset dela koja se izlažu po prvi put. Ova postavka jedinstvena je i po tome što objedinjuje dela umetnika koji neprestano izazivaju pažnju stručne i šire javnosti, ona koja su retko izlagana, kao i dela koja do sada nisu bila predmet izlaganja.

Osnivanjem Narodnog muzeja Srbije ukazom načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine, započela je istorija sistematskog prikupljanja, baštinjenja i predstavljanja svedočanstava materijalne i duhovne kulture sa ovih prostora. Do savremenog trenutka, istorija Narodnog muzeja, uključujući i Zbirku srpskog slikarstva 18. i 19. veka, deli sudbinu svetlih uspona i tragičnih padova iz naše prošlosti, te upravo zahvaljujući ovakvim izložbama imamo priliku da se podsetimo znanih i manje znanih umetnika, brojnih muzejskih kustosa i ličnosti koje su svojom delanjem doprinele da imamo muzej kakav zaslužujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave