SEĆANJE NA OMILJENOG MIŠELA: U Domu kulture Studentski grad razgovor o životu i delu dugogodišnjeg urednika likovnog programa

D.B.M.

12. 05. 2023. u 11:27

UMETNIK Milorad Vukanović Mišel (1941-2023) bio je osobena ličnost likovnog života Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije. O njegovom liku i delu govoriće se u sredu, 24. maja, u Galeriji Doma kulture Studentski grad, gde je 32 godine bio urednika likovnog programa.

СЕЋАЊЕ НА ОМИЉЕНОГ МИШЕЛА: У Дому културе Студентски град разговор о животу и делу дугогодишњег уредника ликовног програма

FOTO: Promo


Učestvuju: Jugoslav Vlahović, ilustrator, karikaturista, grafički dizajner, profesor FPU (Beograd) u penziji, Marko Lađušić, redovni profesor FPU (Beograd), vizuelni umetnik, Branko Đukić, akademski slikar, urednik časopisa Stripolis iz Zrenjanina i Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG.
Osnivač Bijenalnih manifestacija studentskog crteža i studentske grafike Jugoslavije Diplomirao je keramiku na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1968. i upisao istoriju umetnosti. Postavljen je za direktora Doma kulture Studentski grad 1971. još dok je bio u izgradnji, gde je po otvaranju, od 1974. radio kao urednik likovnog. Tokom svog radnog veka organizovao je više od hiljadu izložbi. Znalački je prepoznavao mlade talente i podržavao ih na njihovim počecima. Često je i govorio na otvaranjima na svoj jedinstven, duhovit, ali i stručan način.
Mišel je bio umetnik renesansnog, leonardovskog izgleda, omiljen i cenjen kod kolega i likovne publike. Po penzionisanju od 2006. nekoliko godina bio je umetnički direktor Bijenala studentskog crteža i grafike Srbije, da bi se potom sasvim posvetio keramici i izradi originalnih porcelanskih ćiriličnih kaligrafskih medaljona i predmeta visokog kvaliteta. Sarađivao je i sa čuvenim profesorom pisma Filekijem koji je jedan font ćirilice po njemu nazvao "Mišelica". Nadimak Mišel dobio je još prilikom upisa na Akademiju pre šest decenija, kada je neko već tada primetio da je Milorad isuviše obično ime za tako neobičnog umetnika i predložio: Mišel. I ostade Mišel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri