PRIPREMA SE "AKADEMIJA SMEHA": U duodrami Ateljea 212 igraju LJubomir Bandović i Uroš Jakovljević

V.V.S.

26. 04. 2023. u 13:08

U REŽIJI Milice Kralj, na sceni Ateljea 212, počinju probe komada savremenog japanskog pisca Koki Mitanija "Akademija smeha". Fabula je zasnovana na istorijskim činjenicama: početkom II svetskog rata japanska vlast uvela je dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana.

ПРИПРЕМА СЕ АКАДЕМИЈА СМЕХА: У дуодрами Атељеа 212 играју Љубомир Бандовић и Урош Јаковљевић

foto:A. Brstina

Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima.

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.  Posle gotovo skoro pola veka jedan japanski komad je na repertoaru srpskog pozorišta i za dva glumca:Ljubomira Bandovića I Uroša Jakovljevića.

Drama "Akademija smeha " premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, a nagrađena je uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija. 

Prevod sa japanskog potpisuje Darko Nedeljković, scenografkinja Milica Bajić Đurov,kostimografkinja Selena Orb,kompzitorka Janja Lončar. Premijera će biti u okviru glavnog programa 31. Beogradskog letnjeg festivala BELEF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)