PUBLIKU JE OSVOJIO KAO MITAR U SERIJI "SELO GORI“: Pet pozorišta igraće u njegovu čast u Kruševcu(FOTO)

S.BABOVIĆ

13. 04. 2023. u 20:17

MILIJA Vuković, prvak Kruševačkog pozorišta, jedan od najvećih pozorišnih glumaca, koga je publika zavolela kao "Mitru“ u seriji "Selo gori,a baba se češlja“ preminuo je pre tri godine, ali njegove kolege ne dozvoljavaju da se zaboravi.

ПУБЛИКУ ЈЕ ОСВОЈИО КАО МИТАР У СЕРИЈИ СЕЛО ГОРИ“: Пет позоришта играће у његову част у Крушевцу(ФОТО)

Foto pozorište

Glumci iz pet pozorišta u Srbiji igraće od 19. do 23.aprila celovečernje predstave u okviru Pozorišne revije "Milijini dani“. Reviju će 19. aprila da otvorii predstava u režiji Nebojše Bradića "Čudo u Šarganu“. Dan kasnije, Nenad Jezdić, izvodi monodramu "Knjiga o Milutinu“ u produkciji "Zvezdara teatra“.

Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović“ iz Zaječara predstavlja se sa delom "Čehovljeva soba“ u režiji Nikole Zavišića 21. aprila, dok će 22. aprila biti izvedena predstava "Tetka od milion dolara“ u adaptaciji i režiji Branislava Nedića (Tetar 91, Aleksinac). Pozorišnu reviju zatvara predstava "Ona koja raspušta vojske“ OO Narodno pozorište Priština, prema tekstu i u režiji Bobana Skerića.

Ideja "Milijinih dana“ je da se u njegovom gradu i na sceni matičnog pozorišta izvode predstave teatara iz gradova gde je najčešće gostovao. A njih je dosta, budući da se doajen srpskog glumišta u svojoj plodonosnoj karijeri ostvario više od 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona. Pritom, pored pozišnih, ostvario je i značajan broj filmskih i televizijskih uloga.

Legendarni Vuković osvojio je čak šest nagrada stručnog žirija na Susretima "Joakim Vujić“ za najbolju ulogu, dva Grand Pria Sima Krstović, pet nagrada žirija grada domaćina Susreta "Joakim Vujić“, dve nagrade publike na Nušićevim danima u Smederevu, dve nagrade “Bora Stanković“ u Vranju, tri nagrade "Zoranov brk“ na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, nagrade Zlatni ćuran za najbolju ulogu na Danima komedije u Jagodini, Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru,kao i brojna druga priznanja u matičnom pozorištu.

- Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta-kažu u Kruševačkom pozorištu. - Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti.

Publici se premijerno predstavio u ulozi Maneta u “Zoni Zamfirovoj”. Poslednjih godina publika ga je upamtila kao Mitra iz serije "Selo gori, a baba se češlja".

- Kao dramski umetnik ( glumac i reditelj) gostovao je u pozorištima Beograda, Niša, Prištine, Zaječara,radio je sa rediteljima kao što su Jovan Putnik, Muci Draškić, Jagoš Marković, Milan Karadžić, Siniša Kovačević, Nebojša Bradić, Darijan Mihajlović, Kokan Mladenović, Jug Radivojević…- navode u pozorištu. - Najupečatljivija ostvarenja su mu uloge u delima klasika srpske i svetske književnosti – Andrića, Selimovića, Ćosića, Nušića, Čehova, Dostojevskog,Ostrovskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)