SATIRA U DVA POTEZA: Radovi Miloša Vuškovića, osnivača "Ošišanog ježa", u Galeriji "Haos"

M.A.K.

27. 03. 2023. u 18:52

CRTEŽI, karikature, pasteli, akvareli, iz privatnih kolekcija, koji do sada nisu izlagani, podsetiće od sutra uveče u Galeriji "Haos", na još jednog zaboravljenog barda 20. veka - Miloša Vuškovića (1900-1975), crnogorskog i jugoslovenskog likovnog umetnika, karikaturistu i osnivača "Ošišanog ježa".

САТИРА У ДВА ПОТЕЗА: Радови Милоша Вушковића, оснивача Ошишаног јежа, у Галерији Хаос

Foto promo

Kao karikaturista, između dva svetska rata, a i potom, bio je i saradnik "Ježa", "Glasa", "20. oktobra", "Pobjede", a kao slikar je prošao različite faze, od impresionizma do apstrakcije. Bio je vrhunski pedagog i erudita.

- Miloš Vušković je bio jedan od najcenjenijih karikaturista na prostorima bivše Jugoslavije - piše u tekstu kataloga istoričarka umetnosti Ljiljana Zeković. - On je posedovao izuzetan talenat i sposobnost da minimalnim sredstvima, čistim oblikom i sigurnim crtežom izrazi ono što je karakteristično i primarno u njegovom duhovitom komentaru... Najplodniji period njegovog rada na karikaturi vezan je za Beograd i humorističko-satirični list "Ošišani jež". Posle Prvog svetskog rata upisao je beogradsku Umetničku školu. Slikarstvo je studirao u Beču, posle čega se vratio u Pančevo, gde je do 1933. radio u gimnaziji kao profesor crtanja, a pedagoški rad potom nastavio u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu, gde se posebno bavio karikaturom i satirom.

Posle Drugog svetskog rata, sa Lubardom i Milunovićem, vratio se na Cetinje, gde su radili kao profesori u Umetničkoj školi, koja se 1948. preselila u Herceg Novi, gde je postao i ostao njen direktor do penzionisanja 1965. Umro je deceniju kasnije u rodnom Cetinju.

LEGAT SA 300 DELA

TOKOM karijere, od 1921. do 1969. imao je 15 samostalnih izložbi i učestvovao na više desetina grupnih u zemlji i inostranstvu. Bio je član CANU i dobitnik mnogih značajnih nagrada. U fundusu Narodnog muzeja Crne Gore nalazi se njegov legat od 300 radova među kojima su slike, karikature i skulpture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a